Agris.cz - agrární portál

Mikulov má ode dneška největší expozici o vínu v republice

1. 6. 2012 | ČTK

Zřejmě největší expozici o vinařství v republice má ode dneška muzeum v Mikulově sídlící v tamním zámku. Jmenuje se Víno napříč staletími a všem, kteří za ním přijíždějí na Moravu, ukazuje, jaký význam tomuto nápoji lidstvo přikládalo. ČTK to řekl ředitel muzea Petr Kubín.    

Připomněl, že v zámku je další stálá výstava Tradiční vinařství na Moravě a v jeho sklepení sud na víno neobvykle velkých rozměrů, u něhož se konají oblíbené ochutnávky vín.    

Zatímco expozice Tradiční vinařství na Moravě pojednává o technologii výroby vína a lidových zvycích, jež jsou s tím spojené, nová výstava se tématu vína věnuje mnohem šíře.    

Připomíná, že mu holdovali už Egypťané a víno šlechtili již obyvatelé Velké Moravy. Expozice je vytvořena tak, že turistu provází různými údobími. Řemeslníci pro ně vytvořili kopii románského sklepa, gotické kaple i renesanční labyrint.    

Příchozí zjistí, nakolik důležité je víno pro církevní rituály, prohlédne si asi 18 milionů let starý otisk révy teutonské, který do Mikulova zapůjčilo Národní muzeum v Praze. Seznámí se navíc i se všemi vinařskými oblastmi republiky.    

Poznávání vína lze ukončit v zámeckých sklepeních prohlídkou obřího sudu. Podle památkářů je největší nádobou na víno ve střední Evropě. Na délku měří 6,5 a na výšku 4,5 metru.


Zdroj: ČTK, 1. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 10:55