Agris.cz - agrární portál

Zemědělské podniky z Olomouckého kraje navýšily stavy skotu

4. 6. 2012 | ČTK

Zemědělci z Olomouckého kraje mírně navýšili stavy skotu. Na konci dubna chovali 90.548 kusů hovězího dobytka, což představuje oproti stejnému období loňského roku nárůst o 1,1 procenta. V celém Česku se stavy skotu meziročně zvýšily o 0,7 pct na 1,35 milionu kusů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.    

"Nárůst je dán zejména tím, že se loni výkupní ceny mléka zlepšily. Některé podniky uvažují o dalším rozšíření chovů," řekl ČTK ředitel olomoucké Agrární komory Miloš Porč.    

Navýšení počtu dojnic zvažuje například společnost Agra Velký Týnec. "V současné době máme asi 430 dojnic, do budoucna bychom mohli mít 500 až 600 kusů. Vše ale záleží na tom, zda se za mléko bude slušně platit," uvedl Miroslav Wrana z týnecké společnosti společnosti.    

Počty svých stád navýšily zemědělské podniky ve všech krajích s výjimkou Ústeckého, Libereckého a Zlínského. Nejvýrazněji, o 2,4 procenta, šly počty hovězího dobytka nahoru v Jihomoravském kraji.    

Největšími domácími chovateli skotu jsou farmáři z Vysočiny a Jihočeského a Plzeňského kraje. Zemědělské podniky z Olomouckého kraje se na chovu skotu v České republice podílejí zhruba 6,7 procenta.


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 08:10