Agris.cz - agrární portál

V Kroměříži se už podeváté uskuteční zemědělská výstava

4. 6. 2012 | ČTK

Chovatelé hospodářských zvířat, prodejci zemědělské techniky a zástupci zpracovatelských a potravinářských firem se v sobotu 9. června představí na zemědělské výstavě v Kroměříži. Akce se zaměřuje na popularizaci, ale i novinky v tomto oboru. Letos se uskuteční podeváté, ale zřejmě naposledy v areálu firmy Navos v části Kroměříže Kotojedy. ČTK to řekl ředitel kroměřížské okresní agrární komory Milan Hebnar.    

"Je to propagace zemědělství. Spousta dětí z města například nikdy neviděla živou krávu nebo prase. Pro odborníky je výstava zase přehlídkou chovné kvality zvířat," uvedl Hebnar. Návštěvníci podle něj uvidí zhruba 50 kusů skotu, asi 30 prasat a také sedm koní plemene Moravský teplokrevník. Kromě přehlídky zvířat se mohou těšit také na skokové a dovednostní soutěže koní a agility psů nebo na expozice drobného zvířectva. Děti potěší projížďka v kočárových spřeženích.    

Své služby budou na výstavě propagovat poradenské firmy, produkty představí také šlechtitelské semenářské a výzkumné podniky. Výrobce potravin budou zastupovat pekaři, cukráři a mlékárenské společnosti. Výstavu i letos doprovodí kulturní program. Ve 12:00 vystoupí dechová hudba Hanačka z Břestu a při slavnostním zahájení v 09:00 pěvecký soubor Moravan. Areál bude otevřený od 08:30, pořadatelé očekávají několik tisíc návštěvníků.    

Dlouholetá tradice zemědělských výstav na Kroměřížsku sahá až do 19. století. Poslední se před několikaletým přerušením uskutečnila v kvasickém zámeckém parku v roce 1984. Novodobá historie výstav začala v roce 1996, od té doby se konají každé dva roky. Příští ročník se však zřejmě přesune z areálu firmy Navos. Pořadatelé totiž podle Hebnara jednají s majitelem nového výstaviště, které bylo postaveno v bývalých Rybalkových kasárnách.


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:06