Agris.cz - agrární portál

Odbahnění a oprava Staroměstského rybníka v Telči v červnu skončí

5. 6. 2012 | ČTK

Práce na odbahnění a celkové revitalizaci Staroměstského rybníka v centru Telče se chýlí ke konci. Poslední etapou je oprava cest používaných při stavbě. Rozsáhlý projekt v hodnotě téměř 50 milionů korun by měl být dokončen během června. Novinářům to dnes řekl starosta Roman Fabeš.    

Práce na rybníku začaly v prosinci 2010. Kromě odbahnění stavbaři opravili hráz rybníka, vybudovali nové výpustní zařízení a bezpečnostní přeliv. Opraven byl také most. "Kamenné mostovky byly rozebrány a nahrazeny železobetonovou konstrukcí. Část původních kamenných překladů totiž neunesla současnou dopravní zátěž," uvedl Fabeš.    

Postup prací mírně pozdržel archeologický průzkum, který však podle Fabeše poskytl nových poznatků o historii města. Archeologické nálezy mincí, keramiky, zbytků staveb a zejména zpevněné kamenné cesty na dně téměř dvacetihektarového vypuštěného Staroměstského rybníka jednoznačně zařadily dobu osídlení Telče do první poloviny 13. století.    

Před několika lety byly opraveny také další rybníky na území města. Radnice plánuje i rekonstrukci posledního z nich - Štěpnického.


Zdroj: ČTK, 5. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:58