Agris.cz - agrární portál

Jihomoravská vinobraní čekají až 120.000 lidí

7. 6. 2012 | ČTK

Vinobraní ve Znojmě a v Mikulově čekají v první polovině září dohromady až 120.000 návštěvníků, informovali dnes ČTK organizáři akcí. Znojemská akce je největším vinobraním na jižní Moravě a loni ho navštívilo skoro 80.000 lidí. Po loňských nespokojených ohlasech na pražskou pořádající agenturu letos program vinobraní zajišťuje Znojemská Beseda. Rozpočet na akci konanou třetí zářijový víkend je sedm milionů korun. 

Technicky znojemské vinobraní zajistí brněnská firma Propag Servis a propagaci obstará pražská společnost Knowlimits. Město je vybralo v předešlých dnech a díky otevřeným zakázkám za jejich služby zaplatí o milion korun méně, než předpokládalo. 

Znojemská akce má i nové logo. "Hlavním tématem jsou hrozny ze Znojma. Je to vytvořené tak, aby bylo vidět, že jde o královské město, které je historické a nemá žádné pravé úhly v ulicích a na náměstích," popsal ředitel Znojemské Besedy Dušan Varga. 

Nový bude i doprovodný program pro rodiny s dětmi v nedávno otevřeném hradebním příkopu. Stanové městečko, které je ve Znojmě novinkou, bude v prostoru staré vodárny. Vstupenky na Znojemské historické vinobraní budou v předprodeji od července.

Zájemci o Pálavské vinobraní v Mikulově, konané o týden dříve, si mohou vstupenky za zvýhodněnou cenu kupovat už nyní. Na akci loni přijelo 44.000 lidí, účast ale podle starosty Rostislava Koštiala hodně ovlivňuje počasí. 

Do Mikulova lze z Brna přijet speciálním vlakem, Mikulovským expresem, zpáteční jízdenka zároveň s třídenní permanentkou na vinobraní stojí 420 korun. 

Pálavské vinobraní se koná v Mikulově posledních 40 let, předtím se slavilo v Sirotčím hrádku v Klentnici. Vinobraní připomíná i události z roku 1403, kdy jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila z vídeňského vězení krále Václava IV. Každý rok z mikulovského náměstí vyráží jednotka těžkooděnců a následující ráno se vítá příjezd krále Václava IV. V novodobé historii vinobraní je tradicí nedělní výstup na Svatý kopeček nebo mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně. 


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:12