Agris.cz - agrární portál

Neformální setkání ministrů zemědělství EU

7. 6. 2012 | Agris

Ve dnech 3. – 5. června se uskutečnilo v dánském Horsnens neformální zasedání ministrů zemědělství a rozvoje venkova členských zemí EU, kandidátských zemí do EU, komisaře EU pro zemědělství a rozvoj venkova Daciana Ciolose, předsedy výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu Paola de Castra a členů zvláštního výboru pro zemědělství. Za Českou republiku se zasedání účastnil náměstek ministra pro zemědělskou a rybářskou politiku EU, ing. Martin Hlaváček. Hlavním tématem neformální diskuze o aktuálních otázkách zemědělství bylo „Green Transition of the European Agriculture“, tedy přechod k „zelenější“ politice evropského zemědělství s koncepcí ekologického růstu a trvale udržitelného rozvoje v souvislosti se strategií Europe 2020.

Součástí neformálního zasedání ministrů byla i pondělní návštěva malého ostrova Mandø a ukázka ekologického hospodaření v oblasti gramského zámku. Na ostrově Mandø byl delegaci představen celosvětově unikátní ekosystém národního parku Wadden Sea. Na této pobřežní oblasti dlouhé 500 km (táhnoucí se od pobřeží Nizozemí), která je životním prostředím mnoha mořských živočichů a která se stává každoročně hnízdištěm 12 – 15 milionů tažných ptáků, byla demonstrována důležitost ekologické rovnováhy v životním prostředí. Na zámku v Gramu byli účastníci neformálního setkání seznámeni s reálnou aplikací ekologického zemědělství a byl jim podán oběd z produkce ekologického zemědělství.

Hlavní část neformálního setkání předních zástupců evropského agrárního sektoru se konala ve středu 5. června dopoledne a byla zakončena třicetiminutovou tiskovou konferencí dánské ministryně zemědělství, rybolovu a potravinářství Mette Gjerskovové a eurokomisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Daciana Ciolose. Podle slov dánské ministryně byla schůzka konstruktivní a přínosná pro posun evropského zemědělství blíže k trvale udržitelnému růstu.


Zdroj: Agris, 7. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:33