Agris.cz - agrární portál

Správa NP: Na šumavské Smrčině poklesl výskyt kůrovce

12. 6. 2012 | ČTK

V okolí Smrčiny na Prachaticku letos pracovníci šumavského národního parku zaznamenali jen 26 stromů napadených kůrovcem. Je to o 500 stromů méně než loni, řekl dnes novinářům ředitel parku Jan Stráský. Z napadených stromů pracovníci v lokalitě na Smrčině likvidují kůrovce tím, že z nich loupou kůru.    

"I v příštích letech budeme proti kůrovci na Smrčině zasahovat. Ale už to nebude v takovém měřítku jako v roce 2011," uvedl Stráský. Podle něj právě v letech 2010 a 2011 gradoval výskyt kůrovce v této lokalitě. Škůdce se prý tehdy na Šumavě přemnožil. Vyjádření ekologů ČTK zjišťuje.    

Stráský uvedl, že nyní je menší výskyt kůrovce i na rakouské straně Smrčiny. Tam letos evidují stejný úbytek napadených stromů jako v Česku. "Snažili jsme se udělat vše, co by pomohlo eliminovat výskyt tohoto škůdce," uvedl správce klášterních lesů ze Schläglu Johannes Wohlmacher.    

Vedení šumavského parku očekává v tomto roce úbytek kůrovce na celém území. Do současné chvíle lesníci na Šumavě letos vytěžili 17.500 metrů krychlových napadeného dřeva. Je to meziročně téměř o 60.000 metrů krychlových méně než loni.    

Tato čísla podle odborníka na ochranu lesa národního parku Petra Kahudy naznačují, že na Šumavě bude za celý letošní rok méně napadených stromů. "Nemůžeme to říci přesně, protože záleží na řadě okolností. Ale je velmi pravděpodobné, že vytěžíme výrazně méně stromů zasažených kůrovcem než loni," uvedl Kahuda. V roce 2011 škůdce napadl na Šumavě přes 200.000 metrů krychlových stromů.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 16:51