Agris.cz - agrární portál

Letošní úroda meruněk na jižní Moravě bude pětinová

12. 6. 2012 | ČTK

Letošní úroda meruněk na jižní Moravě bude pětinová, květnový mráz poničil 80 procent stromů. Někteří jihomoravští pěstitelé nebudou mít ze stromů ve svých sadech co česat. Sadařům, kterým meruňky nepomrzly všechny, zůstala asi čtvrtina úrody. ČTK to potvrdila tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová. Někteří zvažují, zda budou meruňky dál pěstovat. Nutí je k tomu i taktiky velkých obchodních řetězců a ceny ovoce z dovozu.    

"Mohu potvrdit, že letošní úroda meruněk je asi ze čtyř pětin poničená mrazy. V Čechách letos jarní mrazy páchaly škody lokálně, Moravu zasáhly celou. Viděla jsem například strom švestky. Byl zmrzlý i s listy. To jsem za svou praxi ještě neviděla," řekla ČTK Homolová.    

Stanislav Krejčí z Velkých Bílovic na Břeclavsku svých sadech o rozloze 25 hektarů pěstuje kromě meruněk i broskve a nektarinky. "Meruněk nám zbyla zhruba čtvrtina, broskví polovina a nektarinek asi dvě třetiny," řekl ČTK Krejčí    

Krejčí patří sadařům, kteří zvažují, zda budou v pěstování meruněk pokračovat. "Už šestým rokem pěstování meruněk dotujeme. I loni, kdy jsme měli krásné ovoce, bylo ho dost a jeho kvalita byla perfektní, ale výkupní cena byla katastrofální. Velké markety nás nutily, abychom prodávali pět korun pod výrobní cenu," dodal Krejčí. Podle něj je to pro sadaře likvidační.    

Eva Krňanská z Tasovic na Znojemsku patří k menším sadařům. Pěstuje meruňky a broskve. "Bohužel nám to pomrzlo, takže letos nebudu schopná nabídnout žádné meruňky. U broskví je to podobné. To málo, co zbylo po dubnových mrazech, poničily mrazy v květnu," řekla ČTK Krňanská.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:56