Agris.cz - agrární portál

Senát schválil změny v trestání prohřešků rybářů

14. 6. 2012 | ČTK

Senát schválil novelu, podle níž by prohřešky v rybářství měly řešit a pokutovat pouze obecní úřady s rozšířenou působností. Novelu předložil Moravskoslezský kraj. Novela upravuje současný stav, kdy část deliktů musí projednávat krajské úřady. Krajští politici zdůvodňují svůj návrh změny tím, že nynější systém je neefektivní, zbytečně se vynakládají veřejné peníze a lidé musejí cestovat kvůli projednávání deliktů zbytečně daleko.

Občané, a to nejen pachatelé, nýbrž i svědci, jsou při takovém řízení zbytečně zatěžováni nutností cestovat do sídla kraje, přičemž správní orgán je podle moravskoslezských zastupitelů povinen s tím spojené náklady svědkům hradit, pokud je uplatní.

Všechny pokuty mají být nově příjmem obcí, které je uloží. Krajské úřady by měly být odvolacím orgánem. Z přestupkového zákona do zákona o rybářství by se měl podle novely přesunout prohřešek neoprávněného chytání ryb. Sankce za něj se měnit nemá.

Předlohu zkritizoval zejména senátor ODS Jaroslav Kubera. Varoval hlavně před přesouváním dalších podobných agend na obce s rozšířenou působností, i před takto vyvolanou "národní výborizací" obecních úřadů. Podle něj tato změna obcím žádný prospěch nepřinese, protože pytláci nepatří mezi lidi, kteří platí pokuty.

Jiří Čunek (KDU-ČSL) v nadsázce navrhl rozdělit chycené pytláky na podměrečné a ty druhé. Přestupky těch movitějších by řešily obce, přestupky ostatních by trestal kraj. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha podotkl, že v Moravskoslezském kraji se ročně stane 30 takovýchto případů, takže na jednu obec s rozšířenou působností připadne ročně 1,5 přestupku.

Schválením novely skončilo dnešní jednání Senátu. Pokračovat bude od čtvrtka. Ministr obrany Alexandr Vondra v jednom z předcházejících bodů senátory informoval o přípravách červnového summitu EU, který by se měl zabývat aktuálním děním v eurozóně, hospodářskou politikou, chystaným víceletým finančním rámcem, problematikou schengenu či testy atomových elektráren. Podle Vondry je dosud program pouze obecný.

Senátoři po projednání zprávy ombudsmana Pavla Varvařovského za rok 2011 doporučili vládě, aby věnovala více pozornosti legislativním námětům veřejného ochránce práv a zohledňovala je v návrzích zákonů a novel předkládaných do parlamentu.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:33