Agris.cz - agrární portál

Sucho zničilo pětinu ploch obilí, škoda za dvě miliardy

14. 6. 2012 | Aktuálně.cz

Dlouhotrvající sucho poškodilo pětinu osevních ploch obilovin. Na základě celorepublikového monitoringu škod o tom ve čtvrtek informovala Agrární komora.

Očekávaný výpadek představuje zhruba půl milionu tun obilí. Pěstitelé tak přijdou v tržbách podle odhadu zhruba o dvě miliardy korun. Nejpostiženějším je Jihomoravský kraj, kde je poškozeno takřka 60 procent polí s obilím.

"Poslední deště, které přišly po vymetání obilovin, ve většině oblastech již nezlepší dva ze tří rozhodujících výnosových faktorů, a to počet klasů na ploše a počet zrn v klasu," uvedl Jan Záhorka z Agrární komory.

"Jedná se o největší rozsah škod za mnoho let," podotkl Záhorka.

Přestože zjišťování provedené okresními agrárními komorami k 5. červnu není úplné, očekávají agrárníci, že letošní sklizeň rozhodně nebude tak dobrá jako loňská.

Kromě ze 40 procent poškozených ploch základních obilovin na 270 tisíc hektarech totiž pěstitelé museli zaorat takřka 70 tisíc hektarů ozimů kvůli poškození mrazem.

Zemědělci v Česku v roce 2011 sklidili 8,285 milionu tun obilí, což bylo o 20,5 procenta meziročně více. Loňský rok byl z hlediska úrody čtvrtým nejúspěšnějším rokem za 20 let.


Zdroj: Aktuálně.cz, 14. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:41