Agris.cz - agrární portál

Vinice Lahofer nakoupily 340 hektarů nových vinic

15. 6. 2012 | ČTK

Společnost Vinice Lahofer z Dobšic u Znojma se stala největším pěstitelem vinné révy na Znojemsku. Získala 340 hektarů vinohradů nákupem částí podniku od společností EKO Hnízdo, AGRA Olbramovice a ZEA Hostěradice. Vinice Lahofer nově spolu s Vinařstvím Lahofer ze stejné skupiny obhospodařuje 410 hektarů vinohradů ve Znojemské vinařské podoblasti. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci firmy.

"Díky nákupům nových vinohradů jsme navýšili původní produkci ve výši 180.000 lahví vína na nynějších 480.000 lahví," uvedl jednatel společnosti Vinice Lahofer Petr Chaloupecký.

Firma chce výrobní kapacity v příštích letech navýšit až na 800.000 lahví vína ročně. "I pak ale budeme značnou část vypěstovaných hroznů prodávat, jedná se zhruba o 40 až 50 procent produkce," uvedl Chaloupecký.

Ze 410 hektarů, které Lahofer obdělává, je 120 hektarů vinohradů v ekologické produkci. Mezi nejvýznamnější odběratele hroznů patří společnosti Znovín Znojmo, Vinselekt Michlovský, VINO Hort, Vinařství Kořínek a další.

"Investice na nákup vinohradů, pozemků i nových technologií se vloni pohybovaly v řádu desítek milionů korun. V tuto chvíli chceme především stabilizovat společnost a její produkci, o dalších nákupech vinic v horizontu příštího roku či dvou neuvažujeme," uvedl Chaloupecký.

Pro společnosti Lahofer pracuje 80 zaměstnanců, loni jich bylo 23. Pod značku Lahofer spadají firmy Vinařství LAHOFER, a.s., Vinice LAHOFER s.r.o. a Hotel LAHOFER s.r.o.

Společnost Lahofer pěstuje hrozny ve Vrbovci, Dobšicích, Hostěradicích i jinde na Znojemsku. Od roku 2010 se stará i o Rajskou vinici na historických terasách v Karolíniných sadech pod chrámem svatého Mikuláše ve Znojmě. Rajskou vinici získalo vinařství od města na 20 let do dlouhodobého nájmu. V dalších letech tam chce vybudovat mimo jiné i degustační stánek, z vinice budou navíc vznikat speciální šarže vín.

Skladba všech vinic Vinařství LAHOFER a Vinice LAHOFER zahrnuje prakticky všechny hlavní odrůdy vinné révy pěstované ve střední Evropě. Převládá Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský.

Vínu se v Česku daří. Spotřeba vín na obyvatele stoupá na zhruba 20 litrů ročně. V ČR je registrováno 17.200 hektarů vinic. Na Znojemsku se daří zejména odrůdám Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Ryzlink rýnský.


Zdroj: ČTK, 15. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:49