Agris.cz - agrární portál

Farmářské slavnosti jsou správnou propagací českého zemědělství

20. 6. 2012 | ASZ

Když v loňském roce proměnila Asociace soukromého zemědělství ČR v činy myšlenku ukázat selská hospodářství svých členů i laické veřejnosti, nikdo tehdy netušil, jaký fenomén se zrovna rodí. Dnes, po čtrnácti měsících od uskutečnění historicky prvních Farmářských slavností, je více než jasné, že tyto prezentace skutečného venkovského života jsou správně nastoupenou cestou nejen pro jejich pořadatele – ASZ ČR. Do dnešního dne je totiž navštívilo více než 55.000 lidí, většinou rodin s dětmi. Přitom je jejich letošní série teprve v polovině.

 „ASZ dlouhodobě propaguje tradiční selská hospodářství, která jsou úzce spojena s životem na venkově. Již deset let proto také pořádá soutěž Farma roku, kde vždy představí a vyhodnotí pět nejlepších farem. Ty jsou však prezentovány zejména našim kolegům a zemědělské veřejnosti. Když se před nedávnem začaly opět oživovat pojmy jako prodej ze dvora či farmářské trhy, chyběl od myšlenky představit tyto farmy i široké veřejnosti a uspořádáním prvních Farmářských slavností už jen krůček,“ připomněl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík vznik tohoto projektu.

Možnosti prožít jeden den na opravdové farmě, prohlédnout si tamní hospodářská zvířata, seznámit se s péčí o ně a výrobou produktů z jejich mléka, poznat blíže život dnešních soukromých zemědělců a zkusit si třeba vůbec poprvé sednout do traktoru či kombajnu, vyhledává stále více lidí, zejména rodin s dětmi. Pro ně je totiž vždy připraven celodenní doprovodný program. Realizuje jej společnost Park tři věže s ideou vrátit dětem a rodičům v ČR do každodenního života naše národní bohatství, kulturní dědictví a zdravý životní styl v souladu s přírodou. Připomíná jim svátky a tradice, ale i pranostiky, zvyky a obyčeje, které nám tu zanechali naši předkové. Prostřednictvím plnění farmářské stezky s mnoha stanovišti se děti více přiblíží životu na venkově, zemědělství jako jednomu z bohatství, které bylo v Čechách i na Moravě vždy na špičkové úrovni, a získají úctu k českému řemeslu, úzce spojenému s farmařením.

V loňském roce se Farmářské slavnosti konaly sedmkrát a navštívilo je přes 30.000 lidí. Letošní, které jsou teprve ve své polovině, již téměř 25.000 návštěvníků. Odstartovaly v jižních Čechách na farmě rodiny Bůžkových, kde přítomní obdivovali kromě supermoderní stáje se 150 kravami i pro mnohé zcela neznámý dojící robot. Druhé (květnové) slavnosti na farmě rodiny Němcovy v Radonicích u Prahy přinesly rekordní účast – 9.000 lidí z celé republiky přijelo nasát atmosféru venkova a zakoupit pestrou škálu vynikajících výrobků radonické mlékárny. Pořadatel těchto slavností, čestný předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Stanislav Němec u této příležitosti řekl: „Jedním z důvodů, proč v rámci cyklu Farmářských slavností otevíráme nejrůznější farmy našich členů široké veřejnosti, je i mnohdy zcela zkreslená představa laiků o soukromých zemědělcích. Ať již je to vinou různých televizních reality show či častými mediálními vystoupeními těch, kteří se zemědělstvím neživí, ale jen o něm mluví. Farmářské slavnosti považujeme za rozumnou cestu, jak se veřejnosti představit a přiblížit. Ne blokádou silnic zemědělskou technikou, od nichž se Asociace plně distancuje. Slibuji vám, že ani jeden ze zemědělských strojů, které zde na farmě vidíte, ve středu do ulic nevyjede.“ Svému slovu pan Němec o čtyři dny později do puntíku dostál a jak již dnes všichni víme, přineslo to zasloužené ovoce.

Třetí Farmářské slavnosti se, tak jak pořadatelé po skončení těch loňských slibovali, přesunuly na Moravu. Byly ve znamení chovu ovcí a koz, ukázek tradičních ovčáckých dovedností, zpracování vlny, výroby sýrů včetně jejich ochutnávky, nákupu ovčích a kozích mléčných produktů a vynikajících specialit z jehněčího masa. Jejich hostitelem byl totiž Svaz chovatelů ovcí a koz, jedna z profesních organizací, které jsou členem ASZ ČR, a místem konání přírodní areál Zlobice nedaleko Brno, který tento svaz v současnosti využívá.

Mimo výše zmíněné troje Farmářské slavnosti, které jsou součástí letošní šestidílné oficiální série, měli možnost venkova chtiví nadšenci znovu navštívit i dvě farmy, které hostily slavnosti již v loňském roce. Konkrétně se jednalo o farmu rodiny Mejsnarových v Klášterské Lhotě a kozí farmu rodiny Dobrovolných v Ratibořicích u Třebíče. Tyto dvě nezdolné rodiny uspořádaly mega akce, kterými Farmářské slavnosti bezesporu jsou, s obrovským elánem a pečlivostí na vlastní pěst. „Po velkém úspěchu loňských slavností v Klášterské Lhotě jsme se rozhodli tuto akci zopakovat i letos. Bylo to zároveň i přání mnoha návštěvníků, kteří vloni tento nápad velice ocenili. Stále dokola opakovali, že jsou nadšeni, že se s ničím podobným ještě nesetkali. Nezklamali nás ani letos, prohlédnout si prostory farmy a zasoutěžit si jich přišlo téměř pět tisíc. Nebudu zastírat, že nás to velmi potěšilo. Díky Farmářským slavnostem se dostáváme více do povědomí lidí, získáváme větší reklamu a tím samozřejmě i další nové zákazníky“, objasnil důvody opakovaného pořádání slavností majitel první farmy - Alois Mejsnar. Doplnil ho Pavel Dobrovolný: „Neuvěřitelný úspěch loňské akce i nečekaně vysoká návštěvnost nás inspirovaly k tomu uspořádat podobnou akci i letos. Myšlenka přivést na dnešní moderní farmy rodiny s dětmi a ukázat jim skutečný život na venkově, mi připadá ohromná. Upravuje se tak jejich, bohužel, mnohdy negativní mínění o farmářích, jejich práci a stylu života. Probudit v dětech opět zájem o přírodu, zvířata a prostředí, ve kterém žijeme, připomenout jim nejrůznější tradice – v tom vidím velký příslib do budoucna. A zemědělství obzvlášť je odvětvím, které potřebuje mladé lidi jako sůl”.

Mnoho rodinných statků členů Asociace bylo v minulosti svědky pohnutých událostí, které negativně zasáhly životy několika generací. O to více obdivu si nynější hospodáři zaslouží za to, s jakým elánem, nadšením a chutí dokázali během uplynulých dvaceti let navázat na tradice svých předků. Ze zdevastovaných ruin vybudovali prosperující farmy, které jsou tepnou mnoha českých vesnic. Kvalitními produkty a výrobky ze svých farem zásobují nejen sousedy, ale i spoustu obchodů po celé republice. „Jsou to jen malí sedláci,“ dozvídám se poslední dobou často v médiích. Přijeďte se na některý z těchto statků podívat a pochopíte, že malostí je právě toto tvrzení.

Zbývající letošní Farmářské slavnosti:

1. září - Jan Sochor, Dolany, Opatovice nad Labem, Pardubický kraj

15. září - Cyril Kosík, Tvrdonice u Břeclavi, Jihomoravský kraj

6. října -Vladimír Pešta, Bor u Sedlčan, Středočeský kraj

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ


Zdroj: ASZ, 20. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:38