Agris.cz - agrární portál

Evropská unie žádá zastavit kácení stromů na Šumavě

21. 6. 2012 | FinančníNoviny.cz

Do sporu o kácení kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném u Modravy se vložila Evropská unie (EU). Komisař EU pro životní prostředí Janez Potočnik je znepokojen nad tím, co se na Šumavě pod současným vedením národního parku děje, a oficiálně požádal o nápravu. Vyplývá to z dopisu, který Potočnik 14. června poslal českému ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi, píšou dnešní Lidové noviny.

"Evropská komise obdržela znepokojující důkazy o tom, že opatření přijatá z fytosanitárních důvodů minulý rok významně zasáhla chráněné druhy, které na místě žijí, zvláště tetřeva hlušce, a způsobila podstatný úpadek smrkového lesního biotopu," stojí mimo jiné v dopisu.

"Naléhavě vás tedy žádám, abyste zastavil velkoplošné kácení v národním parku Šumava," napsal eurokomisař Chalupovi. Podle svých slov nemůže Potočnik vyloučit, že navrhne Evropské komisi, aby vůči ČR přijala právní opatření kvůli porušení směrnic.

Ministerstvo životního prostředí dopis ještě neobdrželo, proto se k němu nemůže vyjádřit, řekl deníku mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 21. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:03