Agris.cz - agrární portál

Pekaři z Plzeňska očekávají na podzim zdražení pečiva

21. 6. 2012 | ČTK

Meziroční zdražení pšeničné i žitné mouky na téměř dvojnásobek povede zřejmě na podzim ke zvýšení cen pekařských výrobků. Kromě cen surovin vzrostly za rok také ceny energií včetně vody minimálně o pětinu. Konkrétní termín zdražení zatím není jasný, záleží na ceně mouky po sklizni. ČTK to dnes řekl Milan Malina, majitel Pekařství Malinová z Třemošné u Plzně.    

"Čekáme hlavně na to, jak se vyvine cena mouky po sklizni," uvedl Malina. Jeho pekařství je středně velká firma s 80 pracovníky a devíti prodejnami na Plzeňsku.    

Loni na jaře až v létě nakupovala firma kilogram pšeničné mouky asi za 4,70 koruny a nyní se pohybuje kolem devíti korun. Žitná mouka zdražila také zhruba dvojnásobně. Loni na podzim firma ze stejných důvodů zdražila o pět až deset procent, ne celoplošně. Zdražily i další základní suroviny jako máslo a tvaroh.    

"Podle mého názoru jsou ceny surovin řízené zvenčí, ze Západu, kvůli tomu, aby si z nás udělali svoje odbytiště pro obchodní řetězce," uvedl Malina. Firma chce nabízet oproti řetězcům kvalitnější zboží, být pružnější a zajišťovat služby pro oslavy, rauty a svatby. Zakázková výroba roste a tvoří už pětinu tržeb. Stále více lidí vyhledává kvalitu, řekl Malina. Pokud chceme vyrábět z kvalitních surovin, tak bohužel k růstu prodejních cen budeme muset přistoupit, uvedl.    

"Prosazujeme se také šířkou sortimentu od vlastních lahůdek přes cukrářské výrobky až po pečivo. Položek, které vyrábíme je až 700," uvedl. Nepekařské zboží tvoří pětinu produkce.    

Podle Maliny je na Plzeňsku konkurentů hodně, asi dvacítka, ale oblast je dost velká na to, aby se všichni uživili. "Cílem jsou dvě až tři nové prodejny za rok. Plzeň je na to dost velká. Do obchodních řetězců nechceme, jejich podmínky nedokážeme splnit" dodal.    

Firmu založila v roce 1990 matka současného majitele, která byla už před rokem 1989 vyhlášenou pekařkou svatebních koláčů a jezdili k ní lidé z celého Plzeňska. Nyní má ve výrobě 60 lidí. Roční obrat Pekařství Malinová se pohybuje mezi 40 až 50 miliony korun. Ziskovost oboru podle Maliny stále klesá vinou rostoucích cen vstupů i mezd. "Nyní se v zisku pohybujeme v řádu statisíců korun ročně," dodal. Problém je podle něj také s personálem, protože práce je náročná, navíc se pracuje v noci a po celý týden.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:18