Agris.cz - agrární portál

Sedláci chtějí jednodušší podmínky při předávání statků mladým

22. 6. 2012 | ČTK

Sedláci chtějí jednodušší podmínky pro předávání svých statků potomkům. Teď jsou zatíženi daní, která u převodu středně velké farmy představuje jeden až dva miliony korun. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) už má příslib od politiků, že tato daň bude zrušena. Na dnešní valné hromadě ASZ v Pelhřimově to řekl předseda Josef Stehlík. Farmáři, které oslovila ČTK, si ještě stěžovali na byrokracii.

Převod rodinného hospodářství se všemi závazky z otce na mladého farmáře se podle Stehlíka dá teď udělat jen prodejem. Pro původního majitele farmy do 150 hektarů to ale znamená platbu daně z příjmu až dva miliony korun. Řešení převodu dědickým řízením zdržuje generační obměnu v hospodaření.

"Teď máme poměrně dobře rozjednáno na úrovni vlády, že tato pro nás nesmyslná daň by se měla při předávání těchto podniků fyzických osob úplně zrušit," uvedl Stehlík. Týká se to jen majetku v rodině. Takovou změnu zákona na dnešní valné hromadě slíbil také náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Podotkl, že daňová povinnost často vedla k tomu, že staří sedláci raději podnikání ukončili.

Sedláci, které oslovila ČTK, považují za nevětší překážku v podnikání nadměrnou byrokracii. "Například teď mně volala žena, že jsme dostali protokol z kontroly zaměstnanců. Bylo to celkem v pořádku, ale vytkli nám, že nemáme evidenci, kdy zaměstnanci svačí," uvedl příklad Pavel Dobrovolný z Biofarmy DoRa v Ratibořicích na Třebíčsku. Jinak je celkem spokojen. Farma chová 850 koz a denně zpracovává na různé výrobky skoro 1000 litrů mléka. "Odbyt máme. Naopak máme nedostatek mléka," řekl.

Kvůli snižování zásahů úředníků do chodu farem spolupracuje ASZ s antibyrokratickou komisí ministerstva zemědělství. Podle Stehlíka by se měly zjednodušovat i podmínky pro zpracování produkce na statku a prodej z jeho dvora. "Ta pomoc by měla být minimálně v tom, že se zemědělcům nebudou klást překážky," uvedl Stehlík. Doplnil, že přímý prodej pro většinu farem zatím představuje malou část tržeb, ale je to pro ně stálý a rychlý zdroj peněz umožňujících stabilizovat jejich podnikání.

ASZ je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců. Sdružuje kolem 2500 fyzických osob.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:47