Agris.cz - agrární portál

Provoz vepřína v Újezdu u Černé hory bude pokračovat

22. 6. 2012 | ČTK

Zatímco chov prasat v Jihomoravském kraji i v celé ČR kvůli novým směrnicím Evropské unie i nízkým výkupním cenám vepřového masa výrazně klesá, ve vepříně v Újezdu u Černé hory na Blanensku podařilo provoz zachovat. Firma vykrmuje 4300 selat pro společnost Drupork Svitavy, se kterou uzavřela dvouletou smlouvu, řekla ČTK vedoucí závodu Tereza Beránková.

"Na výkrmu máme nyní dva a půl tisíce selat, na předvýkrmu patnáct set a pod prasnicemi ještě dalších asi tři sta," uvedla Beránková.

Farma patří společnosti Agropodnik Skalice, tradičnímu podniku s odchovem prasat. Jeden ze svých dvou vepřínů, závod v Šabatově na Blanensku, musela firma zrušit. Prasata odvezla na porážku už zhruba před rokem a v současnosti celý areál prodává.

Stavy prasat klesají dlouhodobě v celé ČR. Od loňska se snížily o desetinu na 1,58 milionu kusů, což je nejméně od roku 1921. Největší pokles počtu chovaných prasat zaznamenali statistici v mezikrajském srovnání právě na jižní Moravě. Podle Českého statistického úřadu je v kraji o 66.000 vepřů méně než v roce 2011, což znamená snížení o čtvrtinu.

Kvůli nízkým výkupním cenám vepřového masa se totiž některým chovatelům nevyplatí zvětšovat a modernizovat odchovné boxy tak, aby splňovaly nové směrnice EU, které vstoupí v platnost od ledna 2013. Další problém pro ně představují dražší krmné směsi. Nedávno proto ohlásila konec chovu prasat i společnost Zemspol Sloup, která je také z Blanenska.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 04:46