Agris.cz - agrární portál

Vláda asi bude proti zániku náhrad za ztížené hospodaření

25. 6. 2012 | ČTK

Vláda zřejmě nebude souhlasit s poslaneckou předlohou, podle níž by stát nemusel vyplácet peněžitou náhradu za ztížené zemědělské nebo lesní hospodaření na pozemcích, které jsou v jeho vlastnictví a na nichž vyhlásil veřejný zájem na ochraně přírody. Podle předběžného stanoviska kabinetu by byla novela zákona o ochraně přírody a krajiny diskriminační vůči osobám, které tyto parcely využívají. Ministři se jí budou zabývat v úterý.

Předloha má podle předkladatelů - tří poslanců z výboru pro životní prostředí - odstranit nejasnosti, které plynou ze současné úpravy, a předejít případným soudním sporům. "Ustanovení výslovně neřeší, zda lze náhradu vyplácet i subjektům, které hospodaří na pozemcích ve vlastnictví státu," napsali v důvodové zprávě.

Předloni dostal stát žádosti o náhrady zhruba za 65 milionů korun. Pokud bude novela schválena, autoři očekávají úspory v řádech desítek milionů korun a snížení byrokracie.

Předkladatelé se v souvislosti s novelou odvolávají na loňský rozsudek pražského městského soudu. Soud nepřiznal nárok na náhradu státnímu podniku, který podle verdiktu sice hospodaří s majetkem jako vlastník, ale majitelem ani nájemcem není.

Stanovisko vlády není závazné. O předloze rozhodne parlament.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:05