Agris.cz - agrární portál

Farmáři v Pardubickém kraji čekají letos průměrné výnosy obilovin

25. 6. 2012 | ČTK

Sklizeň obilovin bude letos v Pardubickém kraji hlavně vinou zimních holomrazů nižší než před rokem. Například v okrese Chrudim se očekává meziroční pokles o pětinu, řekla ČTK ředitelka krajské agrární komory Vanda Rektorisová. Loňská úroda byla mimořádně vysoká, letošní bude zřejmě na dlouhodobě průměrných hodnotách.

"Nejvíce byly poškozeny ozimé pšenice, zvláště francouzské odrůdy, zčásti i ozimý ječmen," uvedla Rektorisová.

Zemědělci museli v kraji zaorat asi 13 procent ploch ozimých obilovin. Poškození porostů se lišilo i v rámci Chrudimska, zaoraná pole byla znovu oseta jinými plodinami. Jak dalece byly poškozeny plodiny v ostatních okresech, si Rektorisová netroufá odhadovat. Ve vyšších polohách, například na Svitavsku a Orlickoústecku, kde v zimním období ležel sníh, nemusí být škody tak vysoké. Mrazy poškodily také plochy oseté řepkou.

Jarní sucho, které letos postihlo některé oblasti republiky, se v Pardubickém kraji příliš neprojevilo. Podle odhadů Agrární komory bylo poškozeno jen procento osetých ploch. "Pokud bude příznivé počasí, mohlo by se začít sklízet za jeden až dva týdny," uvedla Rektorisová.

V celé zemi dlouhotrvající sucho podle Agrární komory poškodilo pětinu osevních ploch obilovin. Očekávaný výpadek představuje zhruba půl milionu tun obilí. Pěstitelé tak přijdou v tržbách podle odhadu zhruba o dvě miliardy korun. V Jihomoravském kraji je poškozeno takřka 60 procent polí s obilím.

Minulý rok dosáhl v Pardubickém kraji průměrný hektarový výnos obilovin 5,5 tuny, což představovalo meziročně zvýšení o 17 procent. Největší meziroční nárůst výnosu byl u jarní pšenice, o téměř 60 procent na 5,32 tuny z hektaru. U pšenice ozimé, která byla s 50.000 hektary hlavní obilninou v kraji, výnos meziročně vzrostl o 15 procent na 5,85 tuny z hektaru.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 05:57