Agris.cz - agrární portál

Někteří pstruzi z českých chovů obsahují toxické látky

25. 6. 2012 | Denik.cz

Někteří pstruzi pocházející z českých rybích farem obsahují nepovolené toxické látky. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který nechal v laboratoři zkontrolovat 17 vzorků pstruha duhového od tuzemských chovatelů. Nepovolené látky obsahovaly tři z nich. Časopis proto předal podnět Státní veterinární správě (SVS). Ta již první případ řeší, zbylé dva prošetří.

„Nelze zcela vyloučit, že došlo k nelegálnímu používání nepovolených látek. Naše zjištění proto předáváme k dalšímu šetření Státní veterinární správě ČR," uvedla šéfredaktorka časopisu Ida Rozová.

Pstruzi z Rybářství Velké Meziříčí obsahovali leuko-formu malachitové zeleně. Ta dokáže hubit parazity a zbavuje ryby plísní. Zároveň však má negativní účinky na ryby samotné a potenciálně na jejich konzumenty. „V rybách chovaných pro potravinářské účely nesmí být látka obsažena," řekl v reakci na zjištění časopisu mluvčí SVS Josef Duben. V opačném případě se podle něj maso nesmí dostat do tržní sítě. Veterinární inspektoři se případem zabývají, velkomeziříčské rybářství již před dvěma lety dostalo za použití zakázané látky pokutu.

Mírně překročený limit podobně působící krystalové violeti zjistil dTest také u vzorku ze Pstruhařství Mlýny. Leuko-forma krystalové violeti, i když v množství nižším, než je limit, se vyskytovala i v pstruzích z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

„Pokud by k nálezu došlo při veterinární kontrole, s největší pravděpodobností by zakázala uvedení pstruhů na trh a nařídila chov pod dozorem, dokud obsah nepovolené látky neklesne," řekla Rozová. Duben v reakci na to uvedl, že zbylé dva případy veterináři okamžitě prošetří.


Zdroj: Denik.cz, 25. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 08:17