Agris.cz - agrární portál

TK - Ministr zemědělství Petr Bendl navštívil Vysočinu

25. 6. 2012 | MZe ČR

Mléčné kvóty a konkurenceschopnost zpracování mléka a výroby sýrů v České republice byly na programu pracovní cesty ministra zemědělství Petra Bendla na Vysočinu. V Přibyslavi ministr navštívil firmu Pribina TPK, kde hovořil i se zástupci Sekce pro mléko Potravinářské komory ČR. Součástí jeho cesty byla také návštěva rodinné farmy Pavla Mošny ve Vystrkově a Výrobně obchodního družstva (VOD) Jetřichovec.

Ministr Bendl navštívil jednoho z největších výrobců sýrů v České republice firmu Pribina proslulou plísňovým sýrem Hermelín a také Pribináčkem. Od roku 1993, kdy mlékárnu po privatizaci koupila francouzská rodinná firma Bongrain, rozšiřuje Pribina sortiment plísňových sýrů pod značkou Král sýrů, modernizuje výrobu Pribináčku a rozšiřuje další sortiment.

„Je potěšitelné vidět, jak funguje podnik, který je konkurenceschopný a uplatňuje se na zahraničních trzích, a to nejen v evropských zemích, ale s pomocí mateřské firmy i ve třetích zemích mimo Evropskou unii. Dokazuje, že kvalitní sýry vyrobené v České republice lze úspěšně vyvážet do zahraničí,“ řekl ministr Petr Bendl.  

Ve Vystrkově si ministr Petr Bendl při návštěvě rodinné farmy naopak prohlédl hospodaření v malém. V této souvislosti zmínil prodej ze dvora jako jednu z možností, jak rozšířit škálu poskytovaných služeb. „V zájmu každého farmáře je nabízet kvalitní produkty, a to nejen kvůli konkurenceschopnosti, ale také budování dobrého jména farmy a produktů. Vlastní zpracování části faremní produkce a prodej ze dvora jsou návratem k osvědčeným tradicím,“ uvedl ministr Bendl s tím, že Ministerstvo zemědělství se snaží podporovat lokální zemědělce, regionální potraviny, farmářské slavnosti i trhy a přímý prodej vůbec.

Poslední zastávkou na ministrově cestě bylo VOD Jetřichovec, které patří k největším zemědělským podnikům na Pacovsku. Provozuje rostlinnou a živočišnou výrobu a také bioplynovou stanici. Petr Bendl tam navštívil farmu Zhořec, která se zaměřuje na chov dojnic. Průměrná denní užitkovost je 24 litrů mléka na dojnici, což je zhruba 8,5 tisíce litrů ročně. Na farmě je 720 dojnic, z toho 80 % je Holštýnského plemene a 20 % kombinovaného červenostrakatého plemene. Farma Zhořec chová také 520 jalovic a 200 telat.

Kateřina Böhmová ředitelka Odboru komunikace MZe


Zdroj: MZe ČR, 25. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:06