Agris.cz - agrární portál

Farmáři mají obavy ze zrušení mléčných kvót, prý stoupne dovoz

26. 6. 2012 | ČTK

Chovatelé krav na Vysočině mají obavy z toho, že zrušení mléčných kvót vyvolá v nejbližších letech růst dovozu mléka do Česka. Západoevropští farmáři se prý už na expanzi připravují. Zemědělci na Vysočině produkují nejvíc mléka v Česku. Aktuálně se musejí vyrovnávat s poklesem výkupních cen. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) k tomu na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi řekl, že stát nemá nástroje na zasahování do trhu. Výhledově by podle něj měla být živočišná výroba zvýhodněna při čerpání dotací.

Kvůli situaci v tomto resortu chystá ministerstvo zemědělství na úterý kulatý stůl, jehož se zúčastní zástupci nevládních organizací i zpracovatelů.

Někteří farmáři dnes ČTK řekli, že výkupní ceny mléka se z 8,50 korun placených mlékárnami v letošní zimě nyní dostaly k 7,20 Kč a jsou už pro ně ztrátové. Podle ních se dá očekávat ještě další pokles. "Ministerstvo zemědělství nemá nástroje, jak vstupovat na trh intervencemi. Je možné, že nějaký intervenční nákup mléka bude na úrovni Evropské unie, v případě, pokud ta cena bude klesat," uvedl ministr.

Česko má nyní národní kvótu na roční výrobu mléka přes 2,8 miliardy litrů. Tato kvóta se v posledních letech mírně zvedá, aby se zmírnily dopady jejího zrušení. Tuzemská mléčná výroba je o něco nižší. "Kvótu plníme na 92,4 procenta," podotkl zástupce potravinářské komory Michal Němec. Farmáři se ale obávají toho, že po zrušení kvót produkce v unii rychle stoupne.

Chovatelé na Vysočině se na roční výrobě mléka v Česku podílejí asi 17 procenty. Mezi významné chovatele v kraji patří Proagro Radešínská Svratka na Žďársku s 850 dojnicemi. Do mlékárny denně dodává zhruba 16.000 litrů mléka. Prokurista Jaroslav Michal vnímá chystané zrušení mléčných kvót jako hrozbu. "Vysočina je zaměřená na chov skotu a produkci mléka, takže očekáváme velké problémy," řekl.

Kvóty na mléko podle Bendla asi padnou v roce 2015 a rozhodne se o tom v EU. S jejich udržením se podle něj nedá počítat, i když by si to zástupci některých nevládních agrárních organizací přáli. "Od roku 2008 naši zemědělci vědí, že tohle riziko hrozí," upozornil ministr. Dodal, že je přesvědčen o tom, že pak nenastane žádný katastrofický scénář. "Ale že budou existovat problémy, to je vždycky tak," podotkl.

Pomoc chovatelům chce Bendl uskutečnit zvýšením podpory živočišné výroby při čerpání evropských dotací v období 2014 až 2020. "Je to moje priorita," řekl. Jedním z důvodů je podle něj to, že chov zvířat zaměstnává mnohem víc lidí než pěstování plodin na polích. Koncepci zemědělské politiky na další období představí ministerstvo ve druhé polovině roku.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:07