Agris.cz - agrární portál

Klaus podepsal změny v trestání rybářských prohřešků

26. 6. 2012 | ČTK

Prohřešky v rybářství budou nově řešit a pokutovat jen obecní úřady s rozšířenou působností. Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu, která upravuje současný stav, kdy část deliktů musí projednávat krajské úřady. Zákon zefektivňuje výkon veřejné správy na úseku správních deliktů v oblasti rybářství, sdělil ČTK Klausovo stanovisko k novele jeho mluvčí Radim Ochvat.

Novelu předložil parlamentu Moravskoslezský kraj. Jeho politici zdůvodňovali svůj návrh změny tím, že nynější systém je neefektivní, zbytečně se vynakládají veřejné peníze a lidé musejí cestovat kvůli projednávání deliktů zbytečně daleko.

Občané, a to nejen pachatelé, nýbrž i svědci, jsou při takovém řízení zbytečně zatěžováni nutností cestovat do sídla kraje, přičemž správní orgán je podle moravskoslezských zastupitelů povinen s tím spojené náklady svědkům hradit, pokud je uplatní.

Všechny pokuty mají být nově příjmem obcí, které je uloží. Krajské úřady by měly být odvolacím orgánem. Z přestupkového zákona do zákona o rybářství se podle novely přesune prohřešek neoprávněného chytání ryb. Sankce za něj se měnit nemá.

Například podle senátora ODS Jaroslava Kubery ale schválená změna nepřinese obcím žádný prospěch, protože pytláci nepatří mezi lidi, kteří platí pokuty.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:00