Agris.cz - agrární portál

Rudolf Jelínek začal v Chile sázet vlastní sad hrušní

27. 6. 2012 | FinančníNoviny.cz

Vizovická likérka Rudolf Jelínek, která je největším českým výrobcem ovocných destilátů, začala v Chile sázet sad hrušní. Na většině ze 170 hektarů tamních pozemků v majetku likérky vyrostou hrušně, společnost tím v budoucnu pokryje polovinu potřeby hrušek pro výrobu hruškovice, informovalo dnes ČTK vedení společnosti.

Nejdříve vznikne sad v blízkosti závodu v městě Quillón. Bude sloužit jako reprezentační vzorek pro ukázku obchodním partnerům a návštěvníkům palírny. "Letos máme v plánu osadit tři hektary pozemků hrušněmi odrůdy Williams. Celkem vysadíme 140 hektarů," uvedl ředitel pro export Martin Déva.

Likérka pro svou produkci hruškové pálenky každoročně vykupuje od pěstitelů v Chile až deset milionů kilogramů hrušek odrůdy Williams. "Hlavní výhodou pěstování vlastního ovoce je i možnost přesně sledovat zrání hrušek a stanovit optimální okamžik sklizně tak, aby výsledný destilát byl co nejaromatičtější a nejlahodnější. To při výkupu ovoce z cizích zdrojů není někdy možné," poznamenal Déva s tím, že část úrody se uskladňuje v chladírnách pro pozdější zpracování.

Firma v posledních třech letech investovala do závodu v Chile desítky milionů korun do zvýšení výrobní i destilační kapacity i modernizace technologií pro zpracování ovoce. "Jsme schopni zpracovávat v kratším čase větší množství hrušek, a získáváme tak čas pro výrobu dalších destilátů," řekl Déva. Jelínek zvažuje také výrobu jablečného a vinného destilátu.

Likérka vysadila také v Česku vlastní švestkové sady. Většinu ovoce ale dováží z balkánských zemí, protože produkce tuzemských pěstitelů pro její výrobu nestačí. Společnost zaměstnává v domovském závodě ve Vizovicích asi stovku lidí, sesterské společnosti má kromě Chile také v Rumunsku a Bulharsku, obchodní tým funguje také na Slovensku.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 27. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:17