Agris.cz - agrární portál

Pekaři by kvůli růstu nákladů rádi zdražili, obchodníci nechtějí

27. 6. 2012 | ČTK

Pekaři by rádi zdražili své výrobky. Cena mouky v předchozích měsících vzrostla, a stejně tak i ceny energií a pohonných hmot. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci pekařů i obchodníků. Výrobci se však do zdražování zatím příliš nehrnou, protože se bojí, že by ztratili zákazníky. Zdražovat příliš nechtějí ani obchodní řetězce, přes které se v Česku prodají zhruba dvě třetiny pečiva.

Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala v posledním čtvrtletí výrazně vzrostly ceny mouky. "Za poslední rok zdražily také pohonné hmoty a energie," podotkl s tím, že pekaři běžně zaváží obchody třikrát až sedmkrát denně. Poslední větší zdražování pečiva v obchodech se podle Dřízala uskutečnilo na přelomu loňského dubna a května.

"Na jednu stranu to potřebujeme všichni, protože nemůžeme dlouhodobě neprosperovat. Na druhou stranu, když jste hodně odvážný a jdete první s cenami nahoru, tak to trh obrátí proti vám," řekl ČTK ředitel pelhřimovské pekárny Adélka Roman Teisler. "Lidi dneska počítají a pečivo je položka, jejíž cena se sleduje," podotkl.

Majitel Pekařství Malinová z Třemošné u Plzně Milan Malina ČTK již v minulém týdnu řekl, že pekařské výrobky by mohly podražit na podzim. Záležet by mělo především na ceně mouky po sklizni.

"Zatím jsme nezaznamenali, že by nám dodavatelé zasílali navýšení ceny," uvedl na dotaz ČTK manažer oddělení pečiva obchodního řetězce Tesco Radek Mlích. Vzhledem ke konkurenci na tuzemském trhu se prý nedomnívá, že by pečivo v příštích dvou měsících mělo podražit.


Zdroj: ČTK, 27. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 03:01