Agris.cz - agrární portál

Kácení Na Ztraceném má skončit do konce týdne

28. 6. 2012 | ČTK

Zhruba polovinu z plánovaných 1500 stromů napadených kůrovcem v oblasti Na Ztraceném nedaleko Modravy v šumavském národním parku se už podařilo dřevorubcům asanovat. S kácením stromů by měli skončit do konce týdne, dál budou ještě loupat kůru ze stojících stromů, řekl dnes ČTK mluvčí parku Pavel Pechoušek. Podle neoficiálních informací z ministerstva životního prostředí by mohl být v nejbližších hodinách odvolán z funkce ředitele šumavského parku Jan Stráský. Ten variantu svého brzkého odchodu v podvečer připustil.

Z 1500 stromů označených k asanaci mělo být pokáceno a na zemi odkorněno kolem 400 stromů - maximálně ve skupinkách po 15 kmenech, aby se netvořily velké mýtiny. Dřevaři začali stromy kácet v pondělí, k dnešku jich porazili přes 300. Dalších 370 stromů už také za uplynulé téměř tři týdny zbavili kůry bez kácení, uvedl Pechoušek.

Práci dřevařů stále monitorují aktivisté, kteří loni kácení brzdili blokádou. Podle mluvčího loňské blokády Vratislava Vozníka měly hlídky aktivistů podezření, že při kácení se nedodržují vzdálenosti vykácených ostrůvků stromů. Sdělili to proto správcům parku, dnes navíc posílili hlídky a vzali si do lesa i metr, aby mohli vzdálenosti přesně změřit. "Zatím se to ale jeví tak, že ty patnáctistromové ostrůvky dřevorubci dodržují," uvedl Vozník. Aktivisté s kácením stále nesouhlasí, podali podnět České inspekci životního prostředí, nicméně pokud park dodrží slíbený postup, blokádu zatím nezahájí.

Údajné plány na odvolání Stráského zatím nikdo nepotvrdil. Ředitel však v podvečer poznamenal, že se jeho konec ve funkci blíží. "Vím o tom, že se pan ministr Chalupa chystá v nejbližších chvílích tento krok učinit. Ale kdy to přesně bude, vám neřeknu," řekl ČTK Stráský.

"Já k tomu mohou za vedení jen říct, že pan Stráský v tuto chvíli je ředitelem parku a víc to komentovat nebudeme," uvedl Pechoušek. Za možným odvoláním Stráského by mohly stát stížnosti z Bruselu právě na kácení Na Ztraceném. Stráský je v čele parku od loňského února. Když jej ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) jmenoval do funkce, uvedl, že Stráský by měl být v čele parku zhruba 18 měsíců. Chalupa dnes odmítl informaci o odvolání Stráského potvrdit. ČTK řekl, že stále platí, že k personálním otázkám se vyjadřuje až po projednání s dotyčnými lidmi.

"Nám ani tak nejde o to, kdo bude sedět na židli ředitele národního parku, nám jde o to, aby se důsledně dodržoval zákon o ochraně přírody a krajiny a také mezinárodní závazky o ochraně přírody, které ČR má. Podle našeho mínění je ředitel Stráský letos ani loni nedodržoval," reagoval na informace o možném konci Stráského ve funkci Vozník. Řešením situace na Šumavě by podle něj bylo, pokud by po případném odvolání ředitele nastoupil do čela správy parku člověk, který bude český zákon i mezinárodní závazky týkající se ochrany přírody dodržovat.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:37