Agris.cz - agrární portál

Na sauvignon foru v Brně slavili vítězství Mádlovi a Izraelci

29. 6. 2012 | ČTK

Sauvignon 2011 moravské zemské víno vinařů Františka a Hany Mádlové z Velkých Bílovic na Břeclavsku získal titul šampiona mezi bílými víny v soutěži Sauvignon forum 2012. Červeným šampionem je Cabernet Sauvignon Plato 2009 izraelské firmy Adir Winery. ČTK to řekl prezident mezinárodní poroty Luboš Bárta. Šampiony dnes vyhlásila porota v Brně.

V soutěži bylo letos 464 vzorků vín, z toho z tuzemska 270. Soutěžila vína ze 17 zemí. Podle generálního sekretáře soutěže Miroslava Majera bylo nejvíce vzorků z aktuálního ročníku 2011, který byl vydařený ve všech okolních evropských zemích.

Do dnešního hodnocení nejlepších vín postoupilo šest bílých a šest červených s nejvyššími bodovými zisky ze základního kola. Kompletní výsledky organizátoři vyhlásí za pět dní.

Sauvignon forum se letos jako jediná z českých soutěží konalo pod patronací prestižní Světové vinařské organizace (OIV).

Letošní ročník byl vypsaný pro odrůdy Sauvignon blanc a Cabernet Sauvignon, doplnilo je Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay a Rulandské modré.

"Soutěž jsme založili s cílem porovnat tradiční a oblíbené odrůdy pěstované ve střední Evropě s jejich protějšky z celého světa. Na jedné straně je to náročné pro objektivní porovnání, je to ale také příležitost představit vína na otevřeném českém trhu pro producenty z mnoha zemí," uvedl zakladatel soutěže Miloš Michlovský.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:38