Agris.cz - agrární portál

Vláda asi bude proti novele upravující převod státních pozemků

2. 7. 2012 | ČTK

Vláda se možná postaví proti poslanecké novele, která by zachovala výhodnější splátkový režim při koupi státní půdy i v případě jejího převodu na příbuzné nebo firmy, v nichž kupující figuroval. Vyplývá to ze stanoviska na vládním webu. Konečné slovo ale bude mít sněmovna.

Novelu předložili poslanci z téměř všech sněmovních frakcí v čele s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS), jehož úřad s předlohou souhlasil. Proti se ale postavilo ministerstvo financí, podle něhož je návrh nedostatečně zdůvodněný a nadbytečný. Připomíná, že podle vládního návrhu zákona o Státním pozemkovém úřadu, který už sněmovna začala projednávat, má být zachována nynější praxe.

"Poslaneckým návrhem se podle názoru vlády zavádí nesystémová výjimka do zániku výhody splátek při převedení vlastnického práva na jinou osobu," uvedli autoři návrhu vládního stanoviska. Podle něj chtějí poslanci do zákonem stanovených pravidel vnést určitou volnost místo toho, aby spíše zamezili spekulativním prodejům pozemků.

Poslanci nicméně chtějí také uzákonit lhůtu, v níž by zůstalo v platnosti předkupní právo státu na prodávané pozemky pro případ porušení podmínek prodeje. Smělo by zaniknout nejdříve "pět let ode dne vkladu vlastnického práva k pozemku do katastru nemovitostí ve prospěch nabyvatele".

Výhodnější režim splátek se podle zákona o podmínkách převodu státní půdy vztahuje na ty, kdo na zakoupeném pozemku alespoň tři roky hospodařili. Mohou zaplatit minimální kupní cenu ve splátkách, a to až do 30 let ode dne nabytí účinnosti kupní smlouvy.


Zdroj: ČTK, 2. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:44