Agris.cz - agrární portál

Včelařů na Zlínsku přibývá, lidé chtějí zpátky k přírodě

2. 7. 2012 | ČTK

Na Zlínsku přibývá včelařů. Místní organizace ve Zlíně patří k největším v zemi, má 220 členů, v okrese je jich přes tisícovku. Zájem o chov včel mají mladí lidé i důchodci. Často jsou to pracovně vytížení lidé, kteří hledají kontakt s přírodou, řekl ČTK chovatel ze Zlína Jiří Kalenda, který je předsedou místní organizace Českého svazu včelařů.

"Za poslední tři roky přibylo v organizaci asi 30 nových lidí. Letos očekávám zase další skok, za chvíli by mohlo být 250 členů, což je už hodně," řekl Kalenda. Například v Mostě má podle něj celá okresní organizace přes 80 členů. "Celkově jsme hodně 'zavčelená' země, hlavně na Moravě, tady je velká tradice od Marie Terezie," poznamenal včelař, který se letos stará o 55 včelstev. "Máme náskok, v odborných překladech se někdy objevují věci, které nám vykládal už v 70. letech ředitel základní školy ve Vizovicích ve včelařském kroužku," řekl Kalenda.

Uspěchaná doba podle včelaře vrací lidi k přírodě. "Chodí k nám učitelé, podnikatelé, ředitelé. Když otevřete včelstvo, jste v jiném světě, to všechny láká. Navíc se často zjistí, že to včelaření vzadu někde je a nemají k tomu zase tak daleko, že třeba děda včelařil," podotkl Kalenda.

Pro začínající včelaře připravuje zlínská organizace jedenkrát měsíčně kurzy. "Zájem je veliký. Většinou se sejde kolem 20 lidí, v květnu bylo na kurzu o chovu matek 35 účastníků. Jsou mezi nimi důchodci i dvacetiletí, což je důležité," uvedl včelař. Organizace také chystá sérii přednášek, které by se měly konat od října do března, přednášet by měli největší odborníci z České republiky i Slovenska. "Zajímavé je, že začínající mají dnes mnohem víc teoretických znalostí než zkušení včelaři. Je to díky internetu, najdou si tam vše potřebné," řekl Kalenda.

Sám začal včelařit ve svých deseti letech, kdy se staral o dvě včelstva. "Postupně včelstev přibylo, chtěl bych to dotáhnout na stovku," řekl Kalenda, pro kterého bylo včelaření vždy jen koníčkem. Je již několikátým pokračovatelem včelařů v rodině. Jeho praděda zakládal ve Vizovicích včelařský spolek, děda v něm byl aktivní. "Děti k tomu mají taky vztah, ale nesmí se na ně tlačit, zajímá se i synovec," dodal včelař.

Jana Kuncová


Zdroj: ČTK, 2. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 12:13