Agris.cz - agrární portál

Slováci kvůli suchu čekají výpadek úrody obilí

3. 7. 2012 | ČTK

Dlouhotrvající sucho spolu s tropickými teplotami na Slovensku patrně negativně ovlivní letošní úrodu. První odhady počítají s tím, že průměrné hektarové výnosy obilí klesnou o šestinu. Nedostatek pšenice a dalších druhů obilovin podle odborníků ale nehrozí.

Statistický úřad odhadl, že výnosy obilí se letos sníží na 3,5 tuny z loňských 4,2 tuny na hektar. Díky větší oseté ploše by celková úroda měla ale klesnout pouze o desetinu na 2,06 milionu tun. Odhad nezahrnuje poslední vlnu veder, kdy na Slovensku stejně jako v Česku padla řada denních teplotních rekordů.

Z obilovin je nejvýznamnější pšenice, u níž se čeká výpadek výnosů až o pětinu a úroda v objemu 1,43 milionu tun. "Ani při prudkém poklesu úrod bychom neměli pocítit nedostatek obilí. Na výživu pro obyvatelstvo potřebuje země kolem 600.000 tun potravinářské pšenice. Takové množství se na Slovensku vždy urodilo," citoval list Pravda mluvčího zemědělské a potravinářské komory Stanislava Nemce. Není ale vyloučeno, že prodejní ceny obilí stoupnou, což by se mohlo projevit v cenách zboží.

Zemědělci na jihu Slovenska, které je nejúrodnější oblastí v zemi, už hlásí značné výpadky úrody a počítají ztráty. Kromě obilí se očekává horší výsledek sklizně také u řepky, která se používá také k výrobě biosložky přidávané do nafty.

Spolu s vysokými teplotami se slovenští zemědělci potýkají s dlouhodobým nedostatkem srážek, které za poslední období výrazně zaostávají za dlouhodobým průměrem. Závlahy fungují jen na části území, jejich provoz je prý nákladný a některá zařízení pro zavlažování jsou navíc zastaralá.


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:32