Agris.cz - agrární portál

Vláda dnes projedná výsledky kontroly NKÚ v Lesích ČR

4. 7. 2012 | ČTK

Vláda dnes projedná zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o kontrole hospodaření ve státním podniku Lesy ČR, která odhalila řadu chyb včetně porušení zákona. Premiér Petr Nečas při červnových interpelacích v Poslanecké sněmovně řekl, že vláda se bude zprávou NKÚ velmi pečlivě zabývat. MZe v předkládací zprávě pro vládu uvedlo, že s některými zjištěními NKÚ "zásadně nesouhlasí" a připravilo rozbory právních předpisů.

Kontroloři při kontrole v Lesích ČR zjistili například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se jim ani nakládání státní firmy s volnými penězi a za nevýhodné pro stát shledali výměny lesních pozemků v případě Radějovské obory.

Vláda se bude podle premiéra zabývat také uložením volných peněz. Lesy ČR mají k dispozici asi 13 miliard korun a jen za loňský rok vykázaly hrubý zisk 5,3 miliardy korun. Premiér ocenil, že se hospodaření firmy v posledních letech zlepšilo, i když připustil, že v hospodaření firmy nebyla řada věcí v pořádku.

Sněmovní zemědělský výbor začátkem dubna vyzval ministerstvo zemědělství, aby věnovalo zvýšenou pozornost řešení závěrů z kontroly NKÚ a pravidelně o tom poslance informovalo. Generální ředitel firmy Svatopluk Sýkora na jednání výboru prohlásil, že Lesy postupovaly v souladu se zákonem a nechybovaly.

Vláda dnes projedná také zprávu NKÚ, která se týká nedostatků ve vyplácení dotací určených na zlepšení životního prostředí a krajiny v rámci Programu rozvoje venkova. Státní zemědělský intervenční fond podle NKÚ neoprávněně vyplatil více než osm milionů korun, což představuje asi 2,8 procenta kontrolovaného objemu.


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:01