Agris.cz - agrární portál

MZe připravuje program, který farmářům pomůže s nákupem půdy

4. 7. 2012 | ČTK

Farmáři by při nákupu zemědělské půdy mohli od státu ročně získat podporu až 200 milionů korun. Počítá s tím nový program, který připravuje ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem a nevládními agrárními organizacemi. Chystaná podpora se má týkat nákupu půdy, která není ve vlastnictví státu. ČTK to dnes sdělil mluvčí MZe Jan Žáček.

Ministr zemědělství Petr Bendl vznik nového programu zdůvodnil snahou posílit vlastnický vztah k půdě. V Česku je totiž podle něj stále vysoké procento pronajaté zemědělské půdy, což má nepříznivý dopad na kvalitu zemědělského půdního fondu. Roční ztráty z nezodpovědného nakládání s půdou odborníci odhadují na zhruba čtyři miliardy korun.

"To vede ke zhoršující se konkurenceschopnosti základního výrobního faktoru - půdy. Proto usilujeme o posilování vlastnického vztahu k půdě a připravujeme program PGRLF na podporu nákupu zemědělské půdy, na který půjde ročně 200 milionů korun," uvedl Bendl.

Připravovaný program je podle Žáčka zaměřen na pomoc stávajícím i začínajícím zemědělským podnikatelům při nákupu nestátní zemědělské půdy. "Bude minimálně administrativně náročný a pro žadatele co nejjednodušší. V současné době se upřesňují podmínky, za kterých bude podpora poskytována, optimalizuje se výše poskytnuté podpory a doba, na kterou bude poskytnuta," podotkl Žáček.


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 05:18