Agris.cz - agrární portál

Zemědělské podniky z Olomouckého kraje snížily produkci masa

8. 7. 2012 | ČTK

Zemědělské podniky z Olomouckého kraje snížily v prvním čtvrtletí roku produkci masa. Bez drůbežího ho farmáři z regionu vyrobili 6281 tun, což je o 4,2 procenta méně než ve stejném období loni. V celém Česku výroba masa v první kvartále poklesla výrazněji, a to o 8,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle odborníků je výroba masa pro tuzemské zemědělské podniky nerentabilní.

Zemědělci z Olomouckého kraje v prvních třech měsících roku snížili výrobu hovězího i vepřového masa, které je hlavní komoditou regionu. Hovězího a telecího vyprodukovali ve sledovaném období 599 tun, o 8,4 procenta méně než ve stejném období loni. Výroba vepřového poklesla o 3,7 procenta na 5681 tun.

Snížení výroby masa v regionu souvisí podle odborníků s zejména tím, že zemědělci utlumují chovy prasat, protože produkce vepřového se jim nevyplácí. Chovy redukují zejména podniky, které nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového jinou zemědělskou produkcí.

Největšími tuzemskými producenty masa byli v prvním čtvrtletí farmáři z Jihočeského kraje, dodali jej na trh 12.681 tun. Následovali je zemědělci ze středních Čech a Jihomoravského kraje. Farmářům z Olomouckého kraje patřila sedmá příčka.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 12:01