Agris.cz - agrární portál

České zemědělství má potenciál ztrojnásobit výnosy

10. 7. 2012 | Haló noviny

Cestu, jak díky intelektualizovaným službám a komplexnímu využití půdy a rostlinné a živočišné produkce zvýšit výnosy českého zemědělství z 60 na 200 mld. Kč, představili na nedávném semináři »Zemědělství včera, zemědělství zítra« v Budišově někdejší předseda Agrokomplexu JZD Slušovice František Čuba a Josef Hurta.

Poukázali na dlouholetý růst cen nafty, který zásadně ovlivní zemědělskou produkci a její ceny, a varovali, že během tří let může její cena vystoupat k 50 Kč/l. Připomněli, že hrubá produkce rostlinné výroby v ČR je na 66 procentech průměru EU, živočišná na 61 % a české zemědělství vykazuje z 13 kritérií 11 záporných.

Zdůraznili, že peníze na rozvoj českého zemědělství není možné najít jinde, než v něm samotném, a to v jeho intelektualizovaných službách, kvalitě, zkrácení cesty mezi producenty a spotřebiteli. Čuba prohlásil, že české zemědělství sice nemá dost finančních zdrojů, ale značné prostředky mu unikají. Připomněl, že v AK JZD Slušovice tvořil dvě pětiny přírůstku výkonů vědeckotechnický rozvoj, jemuž se ale věnovala pouze desetinu pracovníků. Vyzdvihl klíčový význam motivace k vědění, získávání a zužitkování informací.

Kde hledat zdroje

Využitím zdrojů z existujících programů a životního prostředí (prodej vody, květin, kompostu, zpracování odpadů) lze získat okolo 45 mld. Kč, odhadli řečníci. Zdroje vidí ve využití vedlejších produktů – např. slámy, jejíž jedna tuna (v ceně 800 Kč) se energeticky vyrovná 260 kg topných olejů (2000 Kč) a celkem skýtá potenciál asi 3,8 mld. Kč.

K dalším zdrojům přiřadili rezervy ve zkvalitnění krmiva (ke ztrátám dochází nesprávným užitím), což by mohlo snížit náklady o 4,7 %, jeho přísnější přejímka by mohla ušetřit dalších šest procent.

Za dvě miliardy investic do výroby bioetanolu může být pět až sedm miliard tržeb a zisk asi 0,4 až 0,6 miliardy, pokračovali a vzpomenuli možnosti výroby bioplynu (hodnota současné roční výroby 635 GWh je 3,3 mld. Kč), která vyprodukuje za jednu miliardu korun zatím nevyužitého tepla.

Dvojice odborníků dále upozornila na potenciál 714 000 ha neobdělávané půdy, kde z jednoho hektaru lze získat 2800 litrů bioetanolu. Kritizovali neuvážené oddělení zpracovatelských výrob (zpracování obilí, výroba krmných směsí atd.) – jejich zisky dosahují 19,1 mld. Kč (cukrovary a čokoládovny 5,5 mld., pekárny a cukrárny 6,3 mld., jatka 1,9 mld., krmené směsi 3 mld., další zisky by přinesly veterinární a plemenářské služby). Přitom, jak podotkli, české zemědělství nevyrábí vždy to, co spotřebitel žádá (zdravé potraviny, zeleninu, ryby, rostlinné oleje atp.)

Zaujal-li vás tento článek, můžete si jeho dokončení přečíst od mezititulku »Potřeba nové struktury« na straně 6 buď v tištěné podobě Haló novin (k zakoupení na stáncích), nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.


Zdroj: Haló noviny, 10. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:36