Agris.cz - agrární portál

MZe podá trestní oznámení kvůli aféře s polskou solí

11. 7. 2012 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) podá během několika týdnů trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli aféře s technickou solí v polských potravinách. ČTK to dnes v rozhovoru řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Ministr doufá, že s pomocí vyšetřovacích orgánů se česká strana konečně dozví jména nebezpečných výrobků, které mohly skončit v tuzemských obchodech. 

Polsko po opakovaných výzvách v půlce května poskytlo Česku informace o problémových potravinách, u nichž existuje možnost, že by se dostaly do ČR. Podle Bendla však prý informace byla nedostatečná. "Oni nám odpověděli, nicméně jsme nedostali konkrétní produkt, kterého by se to mělo týkat," uvedl Bendl. 

"Požádáme o prošetření celé té věci a předpokládáme, že si Česká republika vyžádá na základě tohoto podnětu od Poláků data," podotkl ministr. Po dosavadním průběhu dospěl k názoru, že k datům není jiné cesty, než využít mezinárodních dohod o poskytování si informací v případě, že dochází k trestné činnosti. 

Čeští spotřebitelé jsou letos zavaleni sérií zpráv o nekvalitních polských potravinách, kterou v únoru odstartovala tzv. solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. 

Česko-polský spor o technickou sůl se přesunul i na evropskou půdu. Praze vadí, že jí Varšava odmítá poskytnout informace o polských potravinách, do nichž byla technická sůl přidána. 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce mezitím letos na jaře zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, ve kterých zjistila zakázanou kyselinu mravenčí. Státní veterinární správa zhruba ve stejnou dobu nepustila na tuzemský trh více než půl tuny čerstvého kuřecího masa z Polska a nařídila jeho vrácení výrobci. Maso zadržené inspektory v Moravskoslezském kraji neodpovídalo požadovaným standardům, bylo znečištěno obsahem útrob a mělo pohmožděniny. 

Pověst polských potravin utrpěla další vážnou ránu v březnu, kdy tamní policie zadržela desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. SZPI v dubnu zjistila, že na tuzemském trhu byly prodávány suchary, které obsahovaly závadnou vaječnou moučku z Polska. Inspekce proto zakázala jejich prodej.


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 23:51