Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 10.7.2012

11. 7. 2012 | Agris

Česká republika se připravuje na zavedení Platebních nároků

Opuštění systému SAPS a přechod k platebním nárokům byl klíčovým bodem jednání u kulatého stolu, který se dnes konal na Ministerstvu zemědělství. Dalšími tématy byly stav vyjednávání o reformě Společné zemědělské politiky (SZP) v Radě Evropské unie a Evropském parlamentu a pravidla EU ke státním podporám v sektoru zemědělství a lesnictví po roce 2013.

Počet pracovníků v českém zemědělství loni klesl o 4 procenta

Počet pracovníků v českém zemědělství loni meziročně klesl o čtyři procenta na 109.600. Pokračoval tak dlouhodobý trend odlivu zaměstnanců z oboru. V odvětví loni pracovalo 2,2 procenta zaměstnanců celého národního hospodářství, tedy meziročně o 0,1 procentního bodu méně.

České zemědělství má potenciál ztrojnásobit výnosy

Cestu, jak díky intelektualizovaným službám a komplexnímu využití půdy a rostlinné a živočišné produkce zvýšit výnosy českého zemědělství z 60 na 200 mld. Kč, představili na nedávném semináři »Zemědělství včera, zemědělství zítra« v Budišově někdejší předseda Agrokomplexu JZD Slušovice František Čuba a Josef Hurta.

Pokuty pro nepoctivé prodejce potravin mohou být až 10 mil. Kč

Ministr zemědělství Petr Bendl chce zpřísnit postihy za klamání při prodeji potravin. Podle návrhu, který hodlá ministr ještě do konce roku předložit vládě, by maximální sankce měly vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Obchodníci by zároveň měli být více zodpovědní za to, co prodávají.

Lidé mohou ode dneška na webu používat aplikaci „Potraviny na pranýři“

Internetová aplikace „Potraviny na pranýři“ bude spuštěna pro veřejnost v úterý 10. července 2012 ve 14.30 hodin. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům, a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 11. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:03