Agris.cz - agrární portál

Američané kvůli suchu prudce snížili odhad sklizně kukuřice

12. 7. 2012 | ČTK

Abnormální sucho na americkém Středozápadě způsobilo, že sklizeň kukuřice ve Spojených státech bude v nadcházející sezoně asi o 12 procent nižší, než se dosud předpokládalo. V pozorně očekávané zprávě to dnes oznámilo tamní ministerstvo zemědělství. Zásoby kukuřice tak budou na konci sezony asi až o 37 procent nižší, než se čekalo. Začátek sezony přitom sliboval rekordní sklizeň. 

Zpráva je velkým překvapením pro analytiky trhu komodit i další experty, kteří s poklesem sklizně sice počítali, ale nikoli s tak dramatickým. Reakce trhu na sebe proto nenechala dlouho čekat; cena termínového kontraktu na kukuřici se na komoditní burze v Chicagu v mžiku zvýšila asi o čtyři procenta na 7,45 USD za bušl (154 Kč za asi 25 kg). 

"Oni tím vyslali signál, kde nám říkají: 'Poslouchejte, máme tady vážný problém'. Proto ten odhad snížili tak výrazně," poznamenal analytik amerického trhu komodit Don Roose. Na burze se cena kukuřice za poslední měsíc zvýšila už asi o 34 procent. 

Ministerstvo uvedlo, že sklizeň v sezoně 2012/2013 se bude pohybovat kolem 12,97 miliardy bušlů (asi 324 milionů tun). Výnosy by měly dosáhnout kolem 146 bušlů na akr, zatímco ještě před měsícem vláda předpovídala výnos o 20 bušlů na akr vyšší. 

Začátek sezony se přitom vyvíjel příznivě; američtí farmáři jednak díky příznivému počasí zaseli dříve, jednak byly osety větší plochy. Následné sucho ale prognózu velmi rychle změnilo. Letošní sezona tak bude už třetí v pořadí, kdy bude vztah mezi nabídkou a poptávkou po kukuřici dost napjatý. 

V důsledku nepříznivé prognózy sklizně Američané také prudce srazili odhadovaný objem zásob na konci sklizně. V červnovém odhadu ministerstvo uvádělo, že zásoby se budou pohybovat kolem 1,88 miliardy bušlů, nyní však odhad snížilo na 1,18 miliardy bušlů. To je o 37 procent méně. Experti se domnívali, že vláda odhad zásob sníží o 32 procent. 

Snížení odhadu sklizně o 12 procent je největší za dobu, co ministerstvo tyto odhady vydává. Středozápad patří k hlavním oblastem pěstování kukuřice v USA, nynější sucha v této oblasti jsou podle agentury Reuters největší za posledních 25 let. Pěstitelský rok začíná vždy v září a končí v srpnu následujícího kalendářního roku. 

Kukuřice ale není jednou komoditou, kde ministerstvo kvůli suchu snížilo odhad sklizně. S nižší sklizní je třeba počítat rovněž u pšenice a sójových bobů. V obou případech je rozsah snížení také výraznější, než se na trhu čekalo. Ministerstvo aktualizovalo odhad sklizně i pro další země, včetně Ruska, Kazachstánu a Číny. Ve všech těchto zemích čeká rovněž nižší sklizeň, buď kvůli suchu, anebo kvůli slabším výnosům. 

"Na první pohled by se zdálo, že největší finanční ztráty budou mít pěstitelé, obrovské ztráty ale budou mít v nadcházejícím roce i chovatelé. Možná mnohem větší, než pěstitelé," upozornil analytik agrárního trhu Chris Hurt z Purdueovy univerzity. Nižší sklizeň pšenice a kukuřice totiž ovlivní i ceny krmiva. 


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:08