Agris.cz - agrární portál

Veterináři vrátili do Polska 1,4 tuny kuřat, dovoz nebyl nahlášen

13. 7. 2012 | ČTK

Státní veterinární správa (SVS) vrátila v uplynulých dnech zpět do země původu 1,4 tuny polských kuřat. Dovozce z Hulína ve Zlínském kraji totiž nenahlásil příjem zásilky, což mu přitom ukládá zákon. Bylo s ním proto zahájeno správní řízení o uložení pokuty. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Josef Duben. 

Na několika místech Česka kontroloři také odhalili menší množství prošlých potravin. Jednalo se například o tlačenku a kabanos v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí. 

Na městském tržišti ve Zlínském kraji inspektoři zjistili nedodržení teploty při prodeji mléka a tvarohu. Na trhu v jihomoravském Hodoníně odhalili pařené sýry bez dokladu původu. Podobný problém zjistili u uzenin v Chropyni ve Zlínském kraji. Ve všech případech se jednalo pouze o několik kilogramů produktů. 

Na základě vládního nařízení musí od poloviny loňského května dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta. Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Nahlašování mimo jiné inspektorům usnadňuje výběr potenciálně problémových zásilek. 

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce rozšířit nahlašovací povinnost dovozců také na produkty rostlinného původu. Návrh by se mohl dostat na stůl vládě ve druhé polovině roku. 


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:14