Agris.cz - agrární portál

Potravinou Moravskoslezského kraje jsou klobása či koláč

13. 7. 2012 | ČTK

Klobása z udírny Těšínských jatek nebo svatební bolatický koláč společnosti AZPEK zabodovaly ve třetím ročníku soutěže o Regionální potravinu Moravskoslezského kraje. Odborná komise navrhla letos v soutěži, která je projektem ministerstva zemědělství, ocenit sedm výrobků. ČTK o tom dnes informovala Karin Veselá z Regionální agrární komory Ostravsko, která je koordinátorem soutěže.    

Návrh ještě musí schválit ministr zemědělství. "Za celou dobu konání soutěže se nám ale v celé České republice nestalo, že by ministr některý z návrhů neschválil," řekla Veselá. Oceněné výrobky podle ní musí dodržovat přísná pravidla, klade se například důraz na jejich místní příslušnost a záleží i na názvu.    

V Moravskoslezském kraji letos uspěla rodinná Včelařská farma Košec z Neplachovic na Opavsku se včelím medem květovým - lipovým, v kategorii cukrářských výrobků pak výrobce Zdravý styl Ladislav Michalík s věnečkem se šlehačkou bez lepku. Frýdecko-místecká společnost Ekomilk, jež loni zabodovala s čerstvým polotučným mlékem, může značku kvality používat i pro své máslo a čeladenská firma Gajďak pro sýr v nálevu. Společnost ZP Otice, která má od loňska cenu pro červené kysané zelí, letos získala ocenění pro Otické kysané zelí bílé s mrkví.    

Oceněné výrobky musí mít výjimečnou kvalitu a chuťové vlastnosti. "O tuto značku se letos ucházelo celkem 68 výrobků od 19 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilněji byla zastoupena kategorie Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas," uvedla Veselá.    

Soutěž je určena na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin. Ocenění výrobci mohou značku Regionální potravina pro své produkty používat čtyři roky. V minulých letech získali toto právo například producenti štramberských uší, pečeného kolena, kakaových kuliček nebo nápoje Medovinka - Originál.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:52