Agris.cz - agrární portál

Na Hané vyjely do polí první kombajny, sklízejí ozimý ječmen

13. 7. 2012 | ČTK

Na Hané vyjely v těchto dnech do polí kombajny. Jako první zemědělci začali tradičně sklízet ozimý ječmen. Kvůli jarnímu suchu či předchozím holomrazům odborníci očekávají v regionu nižší úrodu. ČTK to řekl ředitel olomoucké Agrární komory (AK) Miloš Porč. 

Se sklizní začali podle něj zemědělci, kteří pěstují ozimý ječmen na lehčích půdách. "Na přesnější odhad letošních výnosů obilovin je zatím brzo. Každopádně to ale vypadá, že budou kvůli nepříznivému počasí v průměru asi o 20 procent nižší než loni," uvedl Porč. 

Některé zemědělské podniky hlásí pokles ještě vyšší. Například podle vedení společnosti Paseka, zemědělská, která již zahájila sklizeň, bude ve firmě činit asi 30 procent. 

Loni se produkce obilovin v Olomouckém kraji zvýšila. Zemědělci z regionu jich v uplynulém roce sklidili 653.250 tun, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 25,6 procenta. 


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:18