Agris.cz - agrární portál

Potravináři mají výhrady k novému webu o kvalitě potravin

18. 7. 2012 | ČTK

Výrobcům potravin se nelíbí způsob, jakým jsou na novém webu www.potravinynapranyri.cz zveřejňovány údaje o nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravinách. Řekl to dnes novinářům prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Podle potravinářů není v jednotlivých případech z webu jednoznačně jasné, kdo pochybení zavinil.

Tomanovi se nelíbí, že je u jednotlivých prohřešků na webu uváděno jak jméno výrobce tak obchodníka, a to i v případech, kdy vina je jednoznačně na obchodníkovi, jako jsou třeba přelepování data spotřeby či špatné skladování potravin. Za výrobky přitom od převzetí od dodavatele zodpovídá prodejce. Na webu podle Tomana chybí také údaje o vývoji případu, například to, zda byla po odhalení závady zjednána náprava, nebo ne.

Výrobci jsou podle Tomana připraveni nést zodpovědnost za případy, kdy je vina jednoznačně na jejich straně a je například prokázán obsah nedeklarovaných složek ve výrobku. V případě, že za pochybení může obchodník, může uvádění jména výrobce bez podrobnějšího vysvětlení, kdo klamání způsobil, výrazně potravinářskou firmu poškodit.

"To je to, co nám vadí, že není definován jednoznačně viník," podotkl Toman.

Nový web, který společně spustily ministerstvo zemědělství (MZe) spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), byl zprovozněn 10. července. Obsahuje údaje o více než 350 nevyhovujících potravinách. Stránky návštěvníkům umožňují vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora.

Lidé mají o tyto informace velký zájem. "Za prvních 24 hodin provozu bylo zaznamenáno přes 200.000 unikátních návštěvníků, kteří za uvedenou dobu stihli zobrazit téměř čtyři miliony stránek," řekl v pondělí ČTK mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Výrobci a prodejci se podle MZe pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží často uchylují k nabízení nejakostních, falšovaných, ale také nebezpečných potravin. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně. "Do budoucna chceme aplikaci otevřít i pro další dozorové a inspekční orgány, jakými jsou například Státní veterinární správa nebo hygienická služba," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:06