Agris.cz - agrární portál

Pozemkový fond loni prodal pozemky za 1,5 miliardy Kč

18. 7. 2012 | ČTK

Pozemkový fond loni prodal či převedl zhruba 23.000 hektarů zemědělské půdy. Z prodeje pozemků inkasoval bezmála 1,5 miliardy Kč, vyplývá z Výroční zprávy o činnosti fondu v uplynulém roce, kterou se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Pozemkový fond spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce či veřejné instituce. Ke konci letošního roku má fond zaniknout a být nahrazen novou institucí.

V době vzniku fondu spadalo do jeho správy zhruba 900.000 hektarů zemědělské půdy. Z nich měl urovnat restituční nároky lidí, kteří už z různých důvodů nemohli v restituci dostat zpět své původní pozemky. Fond jim poté jako náhradu přidělil půdu na jiném místě. V roce 1999 fond začal půdu také prodávat.

Do konce loňského roku fond prodal 767.000 pozemků o celkové výměře 547.000 hektarů celkem téměř za 28 miliard korun. Dalších 29.000 pozemků o výměře 10.000 ha převedl fond bezúplatně na obce, veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. Ke konci roku 2011 zůstávalo ve správě fondu 213.000 hektarů pozemků, kromě toho také budovy a stavby v zůstatkové hodnotě 1,5 miliardy korun.

Převádět dále nelze zhruba 48.000 hektarů zemědělské půdy vyhrazené pro vypořádání církevních restitucí a více než 15.000 ha zařazených do rezervy státní půdy.

Pozemkový fond stejně jako síť pozemkových úřadů má ke konci letošního roku přestat existovat. Nahradí je Státní pozemkový úřad. Vláda si od změny slibuje úspory administrativních nákladů a zmenšení agendy.

Ministerstvo zemědělství na zasedání vlády loni před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci fondu a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na přeměnu a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Bendl proto sestavil šestičlenný tým, který dohlíží na transformaci a ukončení činnosti fondu.

V polovině června rezignoval ředitel fondu Radim Zika, podle oficiálního vyjádření z osobních důvodů. Řízením fondu je teď pověřen první náměstek Petr Šťovíček. Média ještě v době Zikova vedení fondu upozornila na řadu sporných rozhodnutí managementu. Některé kauzy spojené s fondem prošetřuje policie.


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 13:47