Agris.cz - agrární portál

Škoda na sklizni na jižní Moravě přesáhne jednu miliardu

19. 7. 2012 | ČTK

Škoda na sklizni na jižní Moravě letos přesáhne jednu miliardu korun. Důvodem jsou například extrémní mrazy v zimě a následné sucho. Jen na Břeclavsku by škody měly dosáhnout zhruba 800 milionů. ČTK to dnes řekl ředitel regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil. Podle něj jde teprve o odhady, přesná čísla budou k dispozici po sklizni.

Podle Musila deficit dešťových srážek od podzimu 2011 pokračoval minimálními sněhovými srážkami a extrémně nízkými teplotami v zimě a následně opět místně až nulovými dešťovými srážkami v jarních měsících. "K uvedeným negativním vlivům se přidal extrémně časný a teplý nástup jara, spojený s jarními mrazy. Pozdní nástup jarních dešťů se pak v některých oblastech zvrhnul v přívalové deště s následkem dalších škod," uvedl Musil.

Škody podle něj vyčíslili zatím především zemědělci na Břeclavsku. "Odhadem je to tak 800 milionů korun. Skutečný propad ve sklizni co do kvantity i kvality bude znám až po sklizni každé komodity formou porovnání s předchozími roky," uvedl Musil. Na Břeclavsku poškození u hlavních obilovin dosahuje až 70 procent, u řepky 60 procent, u kukuřice 50 procent. Vysoké jsou podle zemědělců škody i u ostatních plodiny, například meruněk a jabloní. Mrazy před nástupem léta poškodily také vinice.

Škody odhadují zemědělci i jinde v kraji. Podle Musila je například na Znojemsku na více než 16.000 hektarech poškozeno přes 70 procent obilovin. Jinde je to méně. Na Hodonínsku zemědělci odhadují snížení výnosů na polovinu, na Blanensku o 20 až 30 procent. Rozsah škod si dnes na jižní Moravu přijel prohlédnout ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). K situaci se vyjádří odpoledne.

Žně na jižní Moravě začaly před několika týdny. Sklizeno je zatím asi deset procent obilovin. Průměrný výnos zatím nedosáhl dvou tun na hektar. Loni činil 5,46 tuny z hektaru. Nízký je zatím průměrný výnos u ozimé pšenice a žita, kde se pohybuje pod dvě tuny z hektaru.


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:17