Agris.cz - agrární portál

Výpadek úrody na Slovensku bude patrně vyšší, než se čekalo

20. 7. 2012 | ČTK

Výpadek úrody obilí na Slovensku bude patrně výrazně vyšší, než se původně čekalo. Zatímco první odhady předpokládaly desetinový pokles, nejnovější prognóza počítá až se čtvrtinovým propadem produkce. Důvodem jsou jarní mrazy a dlouhotrvající sucho.

"Oproti roku 2011 se předpokládá výpadek hustosetých obilovin - pšenice, ječmene, ovsa a dalších obilovin - zhruba o 560.000 tun. To je pokles o 25 procent," uvedl dnes šéf svazu výrobců krmiv, provozovatelů skladů a obchodních společností Marian Uhrík. Dohromady se očekává úroda necelých 1,68 milionu tun proti loňským 2,2 milionu tun obilí.

Statistický úřad při odhadu z konce června očekával pouze desetinový pokles úrody. Prognóza ale nezahrnovala dopad veder, která zemi nedávno sužovala.

Výpadek produkce hlásí zemědělci kromě jiného u pšenice, a to ve výši 368.000 tun. Očekávané horší sklizni nezabrání ani větší osetá plocha, průměrný výnos z hektaru by totiž měl meziročně klesnout až o 28 procent na 3,25 tuny. Teplé a suché počasí prý ale pomohlo kvalitě potravinářské pšenice. Pšenice je pro zemědělce na Slovensku nejvýznamnější komoditou ze všech obilovin, které zemědělci dosud sklidili z poloviny oseté plochy.

Nižší úrodě se nevyhnou ani další plodiny. "Největší pokles předpokládáme u řepky. Musely se (kvůli počasí) snížit oseté plochy, snížila se i úroda. Počítáme se zhruba 40procentním výpadkem," poznamenal Uhrík. Řepka se kromě potravinářství používá také k výrobě biosložky přidávané do nafty.

Nižší úroda se patrně projeví ve vyšších nákladech producentů potravin, což by se následně mohlo promítnout do zdražení masa nebo výrobků z mouky na pultech obchodů. Dopad na spotřebitele ale bude záviset na tom, zda dodatečné náklady započítají do cen potravináři a obchodníci. "Jsou velké tlaky na zvýšení cen. Zejména Maďarsko a Slovensko se dostalo do pozice velkých výpadků úrody. Západní Evropa ale suchem netrpěla natolik, aby hlásila mimořádně velké výpadky," řekl Uhrík.

S nižší úrodou se patrně budou potýkat i zemědělci v Česku. Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 18,6 procenta nižší než loňská rekordní produkce.


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:54