Agris.cz - agrární portál

Exkluzivní parmská šunka se vyráběla z vepřů krmených odpadem

21. 7. 2012 | Mladá fronta Dnes

Italská potravinářská inspekce odhalila skandální praktiky při výrobě tamní vyhlášené speciality - parmské šunky. Exkluzivní značky Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele byly vyráběny z vepřů krmených odpadem.   

Inspekce na jedné ze severoitalských farem zjistila, že na krmení vepřů, jejichž maso se používá na výrobu prémiové šunky, se používal zvířecí odpad z potravinářského průmyslu. Ten měl původně končit v zařízeních na výrobu bioplynu, informovala agentura DPA.

Při kontrolní akci s příznačným názvem Trash food (Jídlo z popelnice) zajistili vyšetřovatelé 750 vepřů a 30 tun potravinářského odpadu. Ve skladech v regionech Friulsko a Emilia-Romagna ještě stačili zabavit i dozrávající šunku, která zatím nebyla distribuována do obchodní sítě.

Parmská šunka je jednou z nejvyhlášenější italských lahůdek a její výroba je chráněna označením původu EU. Zásah proto přivítaly zejména místní zemědělské organizace, kterým záleží na tom, aby se kvalita potravinářských specialit dodržovala.

Na majitele farmy z Mantovy, na které byly nehygienické praktiky odhaleny, bylo už podáno trestní oznámení pro podezření z podvodu a nelegálního obchodu s odpadem. Stejně tak byli obviněni i majitelé dvou firem, ze kterých odpad pocházel.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 21. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 02:48