Agris.cz - agrární portál

Krkonoše plení sběrači borůvek, části parku jsou uzavřeny

23. 7. 2012 | novinky.cz

Správa Krkonošského národního parku dnes omezila kvůli ochraně hor před nájezdy sběračů borůvek vstup do některých částí Krkonoš. Nařízení bude platit do 15. října a neomezuje turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách.

Letošní úroda borůvek je však kvůli jarním mrazům a silným dešťům minimální, takže ochranáři velké problémy s neukázněnými sběrači nečekají.

Omezení vstupu se týká asi 15 procent rozlohy Krkonošského národního parku, například okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Zejména jde o oblasti ve druhé a třetí zóně parku. Část území s omezeným vstupem je i v první zóně, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně. Přesné vymezení oblastí mohou lidé najít na úředních deskách jednotlivých měst a obcí na území parku či na webové stránce www.krnap.cz.

Správa parku nařízení vydává, protože sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, sběrem bobulí snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. V případě porušení nařízení správy hrozí fyzickým osobám pokuta až 10.000 korun.

Správa parku omezení letos vydala již podvanácté. Omezení bude ve stejném rozsahu bude platit také v letech 2013 a 2014.


Zdroj: novinky.cz, 23. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 14:27