Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině se žně rozbíhají nejrychleji na Třebíčsku

24. 7. 2012 | ČTK

Na Vysočině se žně rozbíhají nejrychleji na Třebíčsku, kde už farmáři stihli sklidit obilí z 15 procent polí. Naopak v některých výše položených částech kraje ještě kombajny nevyjely. Podle údajů jihlavské agrární komory bylo do dnešního dne na celé Vysočině posekáno přes 11.000 hektarů obilných lánů, tedy zhruba osm procent jejich celkové výměry. Hektarový výnos se zatím pohybuje kolem 4,8 tuny a je o 0,3 tuny menší než loni. 

Agro Mohelno na Třebíčsku zatím sklízí hlavně řepku olejnou, posekáno jí má kolem 100 hektarů. Výnos u této plodiny je podle ředitele Michala Smetany zatím spíš průměrný. Od pátku sečou kombajny Agra i ozimou pšenici, té je sklizena asi desetina. "Teď doufám, že nám tento týden bude přát počasí a rozjedeme to naplno," řekl Smetana ČTK. 

Zemědělské družstvo ve Sněžném na Žďársku se na zahájení žní teprve chystá, protože obilí ještě dozrává. "Vidím to tak, že nějaké ječmeny, které máme přischlé, začneme sklízet v pondělí. Jinak to ostatní až tak ve druhé polovině příštího týdne," uvedl předseda Pavel Švec. Pro družstvo hospodařící v nadmořské výšce kolem 700 metrů to neznamená žádné zpoždění. V minulých letech tam žně začínaly většinou mezi 12. až 15. srpnem. "Letos to bude o takových deset dnů dřív," uvedl Švec. 

Na Třebíčsku je pod střechou obilí ze 6200 hektarů polí, jde o ječmeny a ozimou pšenici. V ostatních čtyřech okresech Vysočiny postupují kombajny pomaleji a sečou hlavně ozimý ječmen. Řepka, která letos na Vysočině rostla na 42.300 hektarech polí, je sklizena ze zhruba 1900 hektarů. 


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:00