Agris.cz - agrární portál

Tendr na propagaci značky Klasa se protáhne do konce srpna

25. 7. 2012 | ČTK

Výběrové řízení na propagaci národní značky kvality potravin Klasa se protáhne, marketingové aktivity proto Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) omezil na minimum. Firma, která má značku Klasa propagovat letos a v příštím roce, by měla být známa do konce srpna, původně ji chtěl SZIF vybrat do konce dubna. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí fondu Petr Hlavatý, podle kterého se také letos tendr zkomplikoval. 

SZIF loni zrušil původní výběrové řízení kvůli námitkám jednoho z uchazečů a nový tendr vypsal letos v únoru. Prodlevy v letošním tendru Hlavatý zdůvodnil tím, že SZIF si musel od uchazečů vyžádat doplňující vysvětlení, když posuzoval, zda splnili všechny zákonné a fondem stanovené požadavky. Nabídky už nyní podle mluvčího posuzuje hodnotící komise. 

Podle dřívějšího vyjádření fondu se o zakázku s předpokládanou hodnotou 310 milionů korun uchází pět firem. Vítěz tendru má pro stát vést marketingovou, mediální a PR kampaň ve druhém pololetí letošního roku a po celý příští rok. Fond zakázku na roky 2012 a 2013 poprvé vyhlásil loni v říjnu, výběrové řízení zrušil krátce nato.

"Marketingové aktivity byly omezeny pouze na nejnutnější, jakými je administrace značky a podpora na veletrzích a společensky významných akcích, například prezentace značky kvality Klasa na mistrovství Evropy ve fotbale 2012 a podobně," řekl Hlavatý. Tyto aktivity podle něj zatím zajišťuje fond sám. 

Národní značku kvality Klasa uděluje ministr zemědělství kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Ročně jde na její podporu 160 až 170 milionů korun. Známku Klasa mělo začátkem února na obalech už více než 1350 potravinářských výrobků od 231 výrobců, nejvíce maso a mléčné výrobky. Toto označení získá zhruba 100 výrobků ročně, ale některé zase ubývají a někteří výrobci ho nechtějí prodlužovat. Loni MZe Klasu podpořilo 168 miliony korun. Komunikační kampaň tehdy vedla společnost McCann Erickson. 

Pro zbytek roku má fond na propagaci Klasy k dispozici celých 170 milionů korun, které měly být původně používány po celý rok. 

"Pokud nebude rozpočtovaná částka pro letošní rok vyčerpána, bude převedena do roku 2013 a její užití bude řešeno v rámci rozpočtu 2013," odpověděl na dotaz ČTK Hlavatý. V případě dalšího nevyčerpání by měl být zbytek peněz pravděpodobně vrácen do státního rozpočtu. 


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:22