Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na jižní Moravě sklidili tři čtvrtiny ozimého ječmene

25. 7. 2012 | ČTK

Zemědělci sklidili na jižní Moravě už téměř tři čtvrtiny ozimého ječmene. Průměrný hektarový výnos je 2,3 tuny, což je méně než polovina výnosu z loňska. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytla jihomoravská agrární komora. Letošní žně komplikují přeháňky. Podle odborníků to může ovlivnit kvalitu sklizeného zralého obilí. 

Zemědělci na jižní Moravě zatím sklidili 42.800 tun obilovin, což zatím znamená pouze zhruba 12 procent všech ploch. Průměrný hektarový výnos jen minimálně přesáhl dvě tuny z hektaru. Nejnižší je u žita, kde činí 1,5 tuny z hektaru. Nižší než dvě tuny z hektaru je podle současných informací také výnos z polí osázených řepkou. 

Agrární komora už minulý týden odhadla škodu na polích na jižní Moravě na více než jednu miliardu korun. Formou úlev a odkladů splátek slíbil zemědělcům pomoc minulý týden ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který kraj navštívil. 

Podle informací, které v úterý zveřejnil Jihomoravský kraj, bylo v regionu poškozeno téměř 100.000 hektarů osevní plochy, tedy přibližně 60 procent jejich rozlohy. Největší ztráty jsou na Znojemsku a Břeclavsku. 

V okrese Břeclav byly postiženy suchem veškeré plochy vojtěšky se snížením výnosu o 63 procent, v okrese Znojmo až o 80 procent. Velké škody napáchalo sucho také na porostech kukuřice, v kraji bylo postiženo téměř 35.000 hektarů. Suchem postižené jsou také speciální plodiny, například ovocné sady, mák, luštěniny, slunečnice a další plodiny. V nejpostiženějších oblastech se očekává i výrazné snížení výnosů řepky. 


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 08:12