Agris.cz - agrární portál

Ve Středočeském kraji se kvůli dešti zpožďují žně

26. 7. 2012 | ČTK

Ve Středočeském kraji se kvůli deštivému počasí začínají zpožďovat žně. Zemědělci zatím sklidili devět procent ploch obilí a 35 procent řepky. Pokud se sklizeň stále bude zpoždovat, zhorší se vyhlídky zemědělců na příští rok, protože potřebují v srpnu začít se setím ozimů a řepky. ČTK to dnes řekla šéfka krajské agrární komory Zlata Koukolíčková.

"Předpověď je taková, že bude dost proměnlivo a není výhled na stabilní suché počasí, což je špatné," uvedla Koukolíčková. U sklizených obilovin činí hektarový výnos 4,55 tuny, což je výrazně méně než loňských 5,7 tuny. U řepky hektarový výnos naopak činí tři tuny, což je proti loňským 2,84 tunám mírně víc. "Ten pokles by u řepky nemusel být tak velký jako u obilovin," poznamenala Koukolíčková.

Nejdál v kraji podle ní pokročila sklizeň ozimého ječmene, farmáři mají pod střechou 80 procent úrody. Sklizeň ozimé pšenice napak teprve začala, zemědělci pokosili jen tři procenta ploch. Podle regionů nejvíc zatím sklizeň pokročila na Nymbursku a Benešovsku.

Středočeští zemědělci předpokládají, že letošní sklizeň bude nižší než loni. Zdůvodnili to menším množstvím vysetých rostlin, jejichž porosty jsou řidší. Úrodu ovlivnily také mrazy. Loni středočeští zemědělci podle údajů Českého statistického úřadu sklidili přes 1,6 milionu tun obilí, meziročně o 18 procent více.


Zdroj: ČTK, 26. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:15