Agris.cz - agrární portál

Zemědělská firma ZOD Mrákov má zisk díky širokému spektru výroby

30. 7. 2012 | ČTK

Díky širokému spektru výroby včetně nezemědělské produkce se Zemědělské obchodní družstvo (ZOD) Mrákov, jedno z největších v Plzeňském kraji, pohybuje trvale v mírném zisku. V letošním špatném roce, zaviněném holomrazy i suchem, pomůže vyrovnat hospodaření loni dokončená bioplynová stanice, která od letoška dodává elektřinu do sítě. ČTK to řekl šéf podniku Josef Jírovec.

Firma je významným zaměstnavatelem v příhraničí. Ve výrobě kovových palet pro autoprůmysl, dřevěných obalů na zdravotnickou techniku, jejichž zisková produkce výrazně roste, a briket z pilin už má 60 lidí; zbylých 70 v zemědělství. Dalších 250 je zaměstnáno v areálech, které pronajala. Jde o firmy Stauner Palet, kde pracuje přes 100 lidí, stovka v další německé firmě České elektromotory a 30 pracovníků ve firmě, která napařuje a žehlí slisované oděvy z Číny, vyvážené do Německa.

Podnik má i vlastní porážku masa a výrobnu uzenin. "V roce 2010 jsme ji obnovili, rekonstruovali a rozšířili; poráží vepřové i hovězí. "Loni v prosinci jsme otevřeli malou ruční výrobnu za tři miliony korun. Prodej uzenin zajistí tři miliony korun z obratu 160 milionů korun, který se trvale drží. 

Zatímco loňský rok byl v zemědělství abnormálně úspěšný, letošek bude slabý. Podle Jírovce by měla být letos zisková řepka, obilí ale bude málo, i když cena by se měla zvýšit. Téměř polovinu pšenice ale podnik zaoral, ozimé ječmeny jsou také špatné, cena mléka klesá. ZOD ho už přes deset let dodává Schwandorfu, což firmu drží, i když na něm stejně nevydělává. Vepřové i hovězí maso je léta pod náklady, dodal.

"Lidé nám závidí dotace. Ale ty jsou na to, aby pokryly minusy, jinak by neměly smysl. Dotace mají všechny státy včetně USA. Ať je tedy všude zruší a český sedlák na tom bude nejlépe," uvedl Jírovec. Špatné je rozdělení dotací. Pokud sedlák intenzivněji hospodaří, tak je na tom podle předsedy hůře, protože dotace dává do výroby. Naopak jsou sedláci, například na Šumavě, kteří vlastní ohromné plochy, mají stádo masného skotu a k nim dva lidi a dotace zůstávají v jejich sídle v Praze.

Firma s 900 dojnými kravami a 2500 obhospodařovanými hektary vlastní jen desetinu ploch. "Snažíme se vykupovat, ale chytrý člověk neprodá. Koupíme 1000 hektarů, jsme vybaveni úplně super a stále investujeme," dodal. Firma má 300 hektarů řepky, 350 hektarů pšenice a kukuřice přes 400 ha. Živí tím hlavně skot a prasata, prodává jen nadprodukci.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 30. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:13